Mesterséges intelligenciával hasznosítja az Apple a korábban használhatatlan adatokat

2017. május 18. 08:30

A big data korában az adat hatalom. Csakhogy a világ adatainak kb. 70-80 százaléka egyelőre használhatatlan. Ezeket a sötét adatokat alakítja ipari mennyiségben használhatóvá a stanfordi projektből kinőtt és az Apple által felvásárolt Lattice Data.

2017. május 18. 08:30

Az Apple nemrég vásárolta fel mintegy 200 millió dollárért a strukturálatlan adatokat mesterségesintelligencia-megoldásokkal használható, szerkesztett adattá átalakító Lattice Data-t. A nagymennyiségű adatot feldolgozó cég 20 mérnöke csatlakozott is az Apple-höz.

A Stanford úgynevezett „sötét adatokra” fókuszáló DeepDive (mélymerülés) projektjéből kinövő, 2015-ben alapított Lattice-ről nem lehetett sokat tudni, tech-körök figyelmét mégis felkeltette.

2013-ban kb. 4,4 zetabájt adat létezett, 2020-ra ez megtízszereződik. Az IBM szerint a mostani adatok 90 százalékát az utóbbi két évben generálták. Csakhogy mintegy 70-80 százalékuk „sötét”, azaz strukturálatlan, elemzői szempontból használhatatlan adat – nincsenek felcímkézve, kategóriákba vagy bármilyen szerkezetbe rendezve. Ebben az állapotban nem megyünk velük sokra, viszont ha strukturálják őket, sokféleképpen hasznosíthatók.

Ezt tette a DeepDive és a Lattice, és ezt teszi most az Apple-nek az utóbbi.

Az Apple a Facebook, a Google, a Microsoft és mások sok pénzt fektetnek mesterségesintelligencia-fejlesztésekbe. A CB Insights listája alapján a világ 50 legnagyobb MI startupjából 39 amerikai, és egyértelműen egyre nagyobb mértékűek az MI-befektetések.

Az MI-tanácsadó Tractica szerint 2016-ban 643,7 millió dollár volt, 2017-ben megduplázódik, 2025-re pedig elérheti a 36,8 milliárdot az MI-piac értéke.

Az Apple és a többiek pontosan tudják, hogy most kell a szakterületbe invesztálni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik