Száz éve született a legendás kódtörő

2017. május 11. 08:30

Alan Turing munkatársa, a szintén legendás Bill Tuttle úgy fejtette meg Hitler csodagépének, a Lorenznek a működését, hogy egyszer sem látta működés közben.

2017. május 11. 08:30

Különleges programmal emlékezik ma a brit Nemzeti Informatikai Múzeum (TNMOC) a legendás második világháborús brit kódtörő, William Thomas „Bill” Tutte (1917-2002) születésének közelgő századik évfordulójára. A múzeum a matematikus világháború előtti, alatti és utáni pályája mellett az új virtuális Lorenz gépet is bemutatja. Virtuális Lorenzen az eredeti PC-n történő emulálását értjük, amely hamarosan online is elérhető lesz.

A Lorenz SZ42 volt Hitler „feltörhetetlennek”hitt titkosító masináinak egyike. Ultratitkos üzeneteinek megfejtése jelentősen lerövidítette a második világháborút. Az Enigmánál sokkal bonyolultabb gépet Bill Tuttle munkájának köszönhetően tudták feltörni a Bletchley Park szakemberei. Köztük dolgozott a mesterségesintelligencia-kutatásokat megalapozó Alan Turing is.

Becslések alapján 200 Lorenz gépet használtak a második világháborúban, de csak négyről tudjuk, hogy túlélte a világégést.

Tutte úgy fejtette meg a Lorenz architektúráját, hogy egyszer sem látta élőben. Munkáját a második világháború legkimagaslóbb szellemi teljesítményének tartják.

1944-től, a Colossus számítógép felépítésével a szövetségesek drasztikus mértékben lecsökkentették a kódtörés idejét – korábban hetekig, a Colossusszal órákig tartott. A gép fejlesztését Tommy Flowers vezette.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik