A DNS lehet a végleges adatmemória

2017. május 06. 09:00

DNS molekulák remek adattárolók is lehetnek. A koncepció régóta ismert, gyakorlati megvalósításával viszont kevesen foglalkoztak eddig. Két amerikai tudósító kimutatta: egy molekula 2 megabájtnyi anyagot képes tárolni.

2017. május 06. 09:00

A DNS biológiai memória szerepe ismert, adattárolási potenciáljával viszont kevesen foglalkoztak eddig.

Yaniv Erlich (Columbia Egyetem) és Dina Zielinski (New Yorki Genom Központ) Science magazinban megjelent tanulmányban számoltak be ezirányú kísérleteikről. Bemutatták, hogy DNS molekulák képesek operációs rendszert, filmet és más fájlokat, összesen 2 megabájtnyi anyagot tárolni. A jó eredményt a módszer hatékonyságának és megbízhatóságának növelésével érték el.

Az úgynevezett Fountain (kút, forrás) kódokon alapuló folyamat során hibás adatdarabok fogadásánál a teljes adattovábbítás megismétlése helyett csak a helyes adat kinyerésére elegendő bájtokat küldenek.

A kutatók állapotfelmérő folyamatok válogatásával egészítették ki a módszert. A kiegészítés célja a folyamat hatékonyságának növelése, minden egyes nukleotid kódoló potenciáljának maximális kihasználása.

Elképzeléseik szerint a DNS 215 petabájt/gramm memóriasűrűséget biztosíthat.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2017. május 12. 21:05
És mi lesz, ha az Ady Összest tartalmazó DNS kikerül a szabadba és valamilyen kölcsönhatásba egy baktérium DNS-ével ? Héja gyász a zavaron ?
fogd a pénzt és kuss
2017. május 12. 21:05
akkor a "brit tudósok" kezdetű híreknek vége és jönnek a "brit tudósítók" kezdetűek?
duzur
2017. május 12. 21:04
Ejha, Amerikában már a tudósítók is tudósok :-)
eresgé
2017. május 12. 14:19
es tessek mondani etetni is kell majd valamivel? Mert akkor en maradnek a cukorszirup helyett villanynal :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik