Ezzel a szenzorral érzik a tapintást a robotok

2017. május 05. 08:01

Dél-koreai kutatók különleges robotbőrt fejlesztettek. Az alapját adó, orvosi képalkotással egybekombinált kompozitanyag számítógépes 3D interfészként is működik.

2017. május 05. 08:01

A KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) kutatói szilíciumból és szénből álló anyagból fejlesztettek tapintásalapú szenzort. Az ütközések hatását csökkentő, az érintés különféle típusait megkülönböztető szenzor robotbőrként működhet a jövőben.

Az alapját adó kompozitanyagot szilícium és szén nanocsöveket kombinálva hoztak létre. Orvosi képalkotó technikával kapcsolták össze, mert így válik lehetővé, hogy a szenzor különbséget tegyen az érintés helye és nagysága között. Elviseli a nagy erőt is, ráadásul nemcsak érintésérzékelőként, hanem számítógépes 3D interfészként is funkcionál.

Rongálódás esetén is használható, ha a sérült részt a kompozitanyaggal töltjük meg és tesszük keményebbé. A technológia különösen a magunkon viselhető eszközökre és a puha robotikára (soft robotics) lehet hatással.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2017. május 05. 10:35
Ez rohadt jó, ilyen sokszor kellett volna nekem is, de gondolom, évtizedek, mire elérhető lesz bárkinek, főleg megfizethető áron.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik