Judgment Day and Other Stories – Sci-fi esszencia az 50-es évekből

2017. április 28. 12:40

A Judgment Day a cenzúrától függetlenül is egyedülállóan bátor történet: egy teljesen nyilvánvaló példabeszéd a faji egyenlőségről, márpedig ilyesmit nem nagyon találni az ötvenes években.

2017. április 28. 12:40
Rusznyák Csaba
Geekz

A Judgment Day a cenzúrától függetlenül is egyedülállóan bátor történet: egy teljesen nyilvánvaló példabeszéd a faji egyenlőségről, márpedig ilyesmit nem nagyon találni az ötvenes években. Meg is volt a hatása: a kiadót elárasztották a hálás, dicsérő, gratuláló levelek (különös módon alig kaptak negatív, felháborodott reakciókat), és még maga Ray Bradbury (akinek az EC Comics több novelláját is feldolgozta) is írt nekik, mondván, hogy a Judgment Dayt mindenki számára kötelező olvasmánnyá kéne tenni Amerikában.

Kultúrtörténeti jelentőségétől eltekintve a sztori szépen belesimul a korszak minőségibb ponyvaképregényeinek sorába, amelyek persze mai szemmel, ismervén az azóta megjelent és a médiumot megreformáló műveket, így is, úgy is porosnak hathatnak. Üzenete direkt, csattanóra építő narratívája egyszerű, történetmesélési eszközei kissé fejletlenek (ekkoriban a rajz és a szöveg nem annyira kiegészítette, mint inkább csak erősítette, duplikálta egymást – a leírásokkal gazdagon ellátott képek nem egyszer puszta illusztrációként működtek).

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik