Csupa rossz ok miatt félünk a mesterséges intelligenciától

2017. április 27. 08:00

A közvélemény jobban fél az MI fizikai megvalósulásaitól, például önvezető autóktól és robotoktól, mint a potenciálisan több veszélyt jelentő előrejelző algoritmusoktól, diagnosztikai megoldásoktól, gépi döntéshozástól.

2017. április 27. 08:00
Joon Ian Wong
Quartz

„A Royal Society felmérése alapján a britek a házi gépekbe, például önvezető autókba ágyazott mesterséges intelligenciáktól jobban félnek, mint az előrejelző vagy diagnosztizáló rendszerektől. Az ember közvetlen környezetében ténykedő robotoktól szintén tartanak. Lényegében minden megtestesült MI-formában több veszélyt látnak, mert fizikai fájdalmat asszociálnak hozzájuk.

Az egyre hatékonyabb gépitanulás-rendszerektől való félelemnek egyébként lehet alapja, különösen, ha méretezhetők, működésüket titok övezi és vannak romboló hatásaik. Ha elfogult az adatforrás, megbolondulhatnak a biztonsági alkalmazások. Az egészségügyben szintén okozhatnak gondokat, például hibás diagnózisokkal, rossz döntéshozással, bár ezekre igen kevés példa található.

A közvélemény rosszul látja az érzékelt és a potenciális veszély közötti kapcsolatokat, de ez minden új technológiáról elmondható.”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2017. május 12. 14:13
Beszéltem egy orvossal ilyesmiről és az volt a benyomásom, hogy a munkáját félti. A legtöbb orvos így van ezzel, mint a szövőgép rombolók. "Az egészségügyben szintén okozhatnak gondokat, például hibás diagnózisokkal" Ha jó az MI ilyen nincs. A gép nem téved. Viszont orvosi műhibától sokan sérültek.
gabor7th
2017. május 11. 10:49
Eleve egy zsákutca az egész. Itt van, hogy miért: http://ujtechkor.blog.hu/2016/09/12/a_jovo_nem_marketing_anyag_szerint
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik