Életük végéig tanulnak a gépek

2017. április 24. 14:30

Már nemcsak emberek, hanem gépek is tanulhatnak élethosszig. Ilyen rendszereket fejleszt az USA Védelmi Minisztériumának kutatási ügynöksége, a DARPA.

2017. április 24. 14:30

A DARPA Élethosszig Tanuló Gépek (Lifelong Learning Machines, L2M) kutatási programjának lényege, hogy a gépek működés közben is tanuljanak, és ismereteiket biológiai rendszerekhez hasonlóan alkalmazzák új helyzetekre.

Így tanuló rendszert akarnak fejleszteni, amely biztonságosabb, funkcionálisabb és jobban passzol az amerikai Védelmi Minisztérium alkalmazásaihoz: gyorsan alkalmazkodik váratlan körülményekhez vagy a küldetés megváltoztatásához. Teljesítménye hosszas tapasztalatai alapján folyamatosan javul. 

Az L2M program két részből áll: az élethosszig tanuló gépi rendszer az egyik, biológiai rendszerek tanulásának tanulmányozása, ezeket gépi tanulás közben alkalmazó algoritmusok fejlesztése a másik.

Az ügynökség várja a kutatási javaslatokat, amelyeket pozitív döntés esetén finanszíroz is.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2017. április 25. 19:07
Persze Pintér Bence rovatában akár élhet is egy gép.
Akitlosz
2017. április 25. 19:07
Na és Magyarország Védelmi minisztériumának a fejlesztési ügynöksége mit fejleszt?
Berecskereki
2017. április 25. 12:25
Akkor az is lehet, hogy az USA gépek Putyin ügynökei és keresztül-kasul járkálnak az USA védelmi minisztériumban? H.Clinton is ilyen gép lenne? "Már nemcsak emberek, hanem gépek is tanulhatnak élethosszig. Ilyen rendszereket fejleszt az USA Védelmi Minisztériumának kutatási ügynöksége, a DARPA."
Einar
2017. április 25. 08:07
"Életük végéig tanulnak a gépek" Egyetértek. Tehát, semeddig. Mivel nem élnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik