Agyunk száz szót gépel le egy perc alatt

2017. április 21. 11:00

Különleges agy-számítógép interfészt, gondolati úton száz szót egy perc alatt „legépelő” rendszert fejleszt a Facebook.

2017. április 21. 11:00

A korábban a Google-nál és a DARPA-nál is magas vezetői, utóbbinál igazgatói pozíciókat betöltő Regina Dugan a Facebook F8 konferencián elmondta, hogy fájdalommentes agy-számítógép interfésszel percenként 100 szó sebességgel gépelhetünk. Gondolati úton, közvetlenül az agyunk gépelne, mert a rendszer dekódolná a beszédhez kapcsolódó idegtevékenységeket.

A következő két évben el is készítik a kommunikációs rendellenességben szenvedők számára ígéretes, emellett kiterjesztett valóság input-eszközeként is működő interfész prototípusát. Hat hónapja kezdték, az optikai képalkotás volt a legjobb kiindulási pont, de bőven túl akarnak lépni rajta. A térbeli felbontás és gépitanulás-módszerek határait feszegetve igyekeznek dekódolni a beszédet és a nyelvet.

Ha sikerrel járnak, fejlesztésük helyettesítheti az okostelefonokat, lebénult személyeknek pedig beszédhelyettesítő beültetésként funkcionálna, és normális tempóban „beszélnének.” 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik