Robotrája figyeli a korallzátonyokat

2017. április 07. 10:00

Puha testű, rugalmas izomzatú kínai rája tanulmányozhatja a korallzátonyokat, hajóroncsokat, alkalmasint tengeri aknákat deríthet fel.

2017. április 07. 10:00

Kínai kutatók manta rájákhoz hasonló puha robotot fejlesztettek. A gép rendeltetése tengerek környezeti kármentes megfigyelése. Kemény fém vagy műanyag helyett izmai rugalmas polimerből, többi része szilikonból készült. Egyik anyag sem árt a vízi világnak.

Motor nélkül, egyelőre csak 3 óráig működőképes lítium akkumulátorral mozog, az akkumulátor ciklikus feszültsége húzza össze, tágítja ki a csapkodó uszonyokat irányító izmokat. A 0,5 és 74 Celsius-fok közötti hőmérsékleten funkcionáló robot testét elektromágnesek segítik a navigálásban. A szabad pályán mozgó korábbi puha robotoknál kétszer nagyobb, másodpercenként majdnem 6 centi sebességével viszont aligha kel versenyre igazi rájákkal, de nem is ez a cél.

A prototípus kicsi kamerát képes szállítani. Elsősorban korallzátonyok megfigyelésére lehet alkalmas hagyományos járműveknek túl veszélyes helyeken. Hajóroncsok tanulmányozásához szintén használható, és az ott lévő tárgyakban sem tenne kárt. Mindezek mellett természetesen katonai célokra is befogható, például aknákat deríthetne fel.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik