Hét ok, hogy miért örüljünk az MI-nek, s ne féljünk tőle

2017. április 03. 13:00

Sokan félnek a mesterséges intelligencia szép új világától. Pedig ha okosan használjuk, valóban szép lehet az az új világ. Hét ok, hogy miért.

2017. április 03. 13:00
Karla Lant
Futurism

„Sokan félnek a mesterséges intelligenciától. A robotok elveszik a munkánkat, mindenhol megfigyelőrendszerek lesik lépteinket, sőt, az intelligens gépek ellenünk is fordulnak… Pedig rövidlátás figyelmen kívül hagyni, hogy az MI milyen bámulatos formákban teszi jobbá társadalmunkat.

Jobban fenyegeti egyesek állását, mint másokét, viszont a mezőgazdaságról az iparra történő átálláshoz hasonlóan, új munkákat is teremt.

Az online és a fizikai valóságban is megvéd. Biztonságosabbá teszi a pénzmozgásokat, egészségügyi adatokat, hackertámadás előtt észreveszi digitális rendszerek gyenge pontjait.

Javít az egészségügyön, például könnyebben megkülönbözteti a jóindulatú daganatot a rosszindulatútól, mint az ember.

Növeli a járművek biztonságát, csökkenti a forgalmat. Ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy a balesetek 95 százalékának emberi hiba az oka. Önvezető autókkal a 90 százalékuk megszűnhet.

Mesterségesintelligencia-rendszerek nemcsak elemzik a környezet globális kockázatait, hanem az energiahasználatot is csökkentik. A Google DeepMind adatközpontja például 40 százalékkal kevesebbet fogyaszt.

A magvetéstől a permetezésig forradalmasítják a mezőgazdaságot. A közösségi használatú drónok különösen olcsók és hatékonyak, de rengeteg fáradsággal és idővel megmunkálható terepeken is hasznosíthatók MI-rendszerek.

Az információdömpingben egyre nehezebb megállapítani egy hírről, hogy igaz vagy hamis. Okos algoritmusok segítenek kiszűrni a kamuhíreket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2017. április 13. 01:43
Amiről a szerző ír az nem teljesen MI. Egy öntudatra ébredt MI-t nem érdekli, hogyan műtrágyázunk. De túlzott a félelem, mert nem igazán fog törődni velünk és csak akkor bánt, ha az útjába leszünk. Elképzelhető ha energiára lesz szüksége, nem sok keresnivalónk marad az olajmezőkön. De az is lehetséges, hogy újfajta energiaforrásokat fejleszt és jut belőle nekünk is néhány morzsa. Egy hasonlattal az MI kb úgy lesz velünk, mint mi az állatokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik