Agy-számítógép integráción dolgozik Elon Musk új cége

2017. március 29. 08:30

Elon Musk szerint idegi beültetésekkel kell feljavítani az emberi agyat, ha hosszabb távon is lépést akarunk tartani a mesterséges intelligencia fejlődésével.

2017. március 29. 08:30

A Wall Street Journal szerint Elon Musk áll az elmekapacitásunkat bővítő agy-számítógép interfészen dolgozó Neuralink startup mögött. A titokzatos cégről nincs sok nyilvános információ, annyit lehet csak tudni róluk, hogy a fejlesztések elején tartanak. Eszközeiket az agyba ültetnék. Sokféleképpen segítenék az embert, hogy végül eggyé váljunk szoftverünkkel, és lépést tudjunk tartani a mesterséges intelligenciával, ne maradjunk le mögötte.

Eleinte kiegészítő és eltávolítható tároló-komponensekkel javítanák memóriánkat. Musk tavaly már emlegetett egy „neurális zsinór” nevű szerkezetet.

Nincs egyedül, mások is foglalkoznak az embert az MI-vel szinten tartó hasonló fejlesztésekkel. Bryan Johnson a Braintree alapítója például 100 millió dollárt fektetett be az agy kapacitását felszabadító, végső soron idegi tevékenységünket programozhatóvá tevő neurális interfész fejlesztésébe.

„Ha jobban hozzáférünk a saját agyunkhoz, közös evolúciónk hatékonyabb a szilíciumalapú gépekkel” – vallja Johnson.

Cége, a Kernel az agyműködés pontos feltérképezésére törekszik.

Musk és Johnson majdani eszközei nemcsak agykapacitásunkat növelik, hanem például Alzheimer- vagy Parkinson-kórosok esetében elveszített vagy romló kognitív képességeken is javíthatnak.

A fejlesztés alatt álló szerkezetek agysejtjeink egymás közötti kommunikációját próbálják utánozni. A technológia hiába tűnik sci-finek, valójában az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) és a DARPA által finanszírozott másfél évtizede folyó tudományos kutatásokon alapul.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik