Programozók és könyvtárosok tudományos adatokat mentenek meg

2017. március 24. 11:30

Amerikai önkéntesek adatmentő akciókkal reagálnak a Trump-adminisztráció egyes tudományok elleni lépéseire.

2017. március 24. 11:30


Amerikai programozók, könyvtárosok és egyetemisták kormányzati oldalakról mentenek le, biztonságosan archiválnak adatokat. Los Angelestől Torontóig, Houstontól Chicagóig, decembertől többtucatnyi adatmentő eseményre került sor az USA-ban és a szomszédos Kanadában is. Miután a Trump-adminisztráció jelentősen megvágta a számára nem tetsző tudományos alapkutatásokra szánt állami költségvetést, illetve jóváhagyta fontos adatok törlését, még több hasonló kezdeményezésre számíthatunk.

„Leginkább azért aggódunk, hogy az adatok nem lesznek online elérhetők, megszűnik a nyilvános hozzáférhetőség, és csak kérelemre férhetünk hozzájuk. Célunk hiteles másolásuk, hogy a nyilvánosság elérje, kutatók megfelelő formában tudják használni őket” – magyarázza Margaret Janz, a Pennsylvania Egyetem kutatója.

Janz a DataRefuge program keretében segít adatmentő eseményeket szervezni. A program önkéntesei csak nyilvános oldalakról másolnak adatokat. URL-ek kijelölésével kezdik, amelyeket a nonprofit Internet Archívumban tárolnak. A résztvevők R vagy Python programozási nyelven írt szkriptekkel és programokkal komplexebb adatokat is összegyűjtenek.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik