700 éve halott férfi arcát rekonstruálták Cambridge-ben

2017. március 23. 08:30

Történelemtudomány másként: brit kutatók egy 700 éves halott arcát rekonstruálva tanulmányozzák és próbálják megérteni a középkor alacsony társadalmi osztályainak életét. Emberközelbe hozzák a múlt ismeretlen szereplőit.

2017. március 23. 08:30

Context 958 egy 13. századi férfi rekonstruált arca. Többszáz más személlyel együtt a St. John’s College egyik épülete alatti, 2008 és 2012 közötti ásatások közben felfedezett középkori sírkertben temették el. A halottak az egykori Keresztelő Szent János könyörületes kórház betegei és ott lakó hajléktalanjai voltak.

A Cambridge Egyetem és más brit felsőoktatási intézmények kutatói az egyik csontváz alapján számítógépes törvényszéki orvostudományi (forensics) módszerekkel rekonstruálták az arcot, majd a fogak és a csontozat elemzésével próbáltak életrajzi adatokat gyűjteni Context 958-ról. Teljesen egyedi történelemtanulmányozás, mintha teleszkóppal néznének vissza a régmúltba.

A férfiról kiderült, hogy halálakor már betöltötte a 40-et, erős testalkata alapján földmunkás lehetett, állati fehérjében gazdag étrendjéből arra következtettek, hogy társadalmi osztályában a megbecsültebbek közé tartozhatott. Teste viszont sorscsapásokról is tanúskodik: a háton lévő sebekre utaló jelek, a fogzománc növekedésének fiatalkori megszakadása arra utalnak, hogy az erőszakot, a betegségeket és az éhséget is megtapasztalta.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hanita
2017. március 25. 16:01
És hány éves a kapitány?
exfahrenheit
2017. március 25. 16:01
ezt nem hiszed el? miért? "A férfiról kiderült, hogy halálakor már betöltötte a 40-et, erős testalkata alapján földmunkás lehetett, állati fehérjében gazdag étrendjéből arra következtettek, hogy társadalmi osztályában a megbecsültebbek közé tartozhatott. Teste viszont sorscsapásokról is tanúskodik: a háton lévő sebekre utaló jelek, a fogzománc növekedésének fiatalkori megszakadása arra utalnak, hogy az erőszakot, a betegségeket és az éhséget is megtapasztalta."
lynx
2017. március 25. 16:00
Ugye, pont olyan, mint volt, amikor még élt! Ellenvélemény? Tanúk? Ez aztán a tudomány!
Hanita
2017. március 25. 16:00
Véletlenül a Dopeman fotóját tették fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik