A produktivitás paradoxon

2017. március 21. 14:10

Nem attól kell félni, hogy a robotok elveszik a munkát, hanem a produktivitás alapjával van komoly gond: egyre többen dolgoznak egyre alacsonyabb bérért.

2017. március 21. 14:10
Ryan Avent
medium.com

„Sokan félnek a robotok munkába állásától. Pedig a gazdaság jelen állapotában, ellentétben a kései 1990-es évekkel, semmiféle technológiavezérelt robbanásra nem emlékeztet. Akkor mindent betöltött a techoptimizmus, a mostani helyzet viszont teljesen más. Hónapról hónapra nagyobb a foglalkoztatottság, a bérek azonban alig emelkednek. A produktivitás úgy nő, hogy sokan dolgoznak kevés pénzért.

Nyilvánvaló következmény, hogy a robot-fenyegetés abszolút túldimenzionált, a buborékbolond Szilícium-völgy fantáziája, azzal terelik el a dolgozók figyelmét, és ne a valódi problémákkal, a kereskedelem és a vállalatok túlzott hatalmával foglalkozzanak. Nem az a gond, hogy túl sok a bámulatos új technológia, hanem, hogy túl kevés. Ha a munka olcsó, a cégeken alig van nyomás, hogy komoly összegeket fektessenek be a kulcsfolyamatok automatizálásához szükséges szellemi tőkébe.

A digitális forradalom részben felelős az olcsó munkáért. Rengeteg munkát generált. De ha a robotok elvesznek minden munkát, miért rekordmagas a foglalkoztatottság? Tegyük hozzá a társadalom biztonsági hálóinak szerkezetét, és kiderül: az automatizáció nem a munkanélküliséget, hanem a szegénységet és az egyenlőtlenségeket növeli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
izo1210
2017. április 10. 10:15
Ez egy elég jó írás. Egy megjegyzésem lenne, a produktivitással kapcsolatban. Látszik, hogy a szerző is érzett némi ellentmondást, aztán végül kicsit sután lezárta, hogy "a produktivitás úgy nő, hogy". Ezzel szemben a valóság egyszerű: nem a produktivitás, hanem a "produkció" nő, ami mondhatjuk, hogy a produktivitás és a munkaidő szorzata.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik