Családfakutatás mesterséges intelligenciával

2017. március 18. 09:00

A 17. század vége és a 20. század eleje közötti egyházközségi adatok alapján kutat finn családfákat egy mesterségesintelligencia-algoritmus.

2017. március 18. 09:00

Különleges algoritmust fejlesztettek a finn Aalto Egyetemen: az AncestryAI (SzármazásMI) családfakutató a 17. század végétől a 20. század elejéig 5 millió keresztelő közti kapcsolatokat vizsgálja.

Az algoritmus keresztelőkről, házasságokról és költözésekről gyűjt egyházközségi adatokat. Ezt követően gyerekek szüleit azonosítva, a rendelkezésre álló információk alapján készít családfákat. A szülők születési éve és helye, valamint a hasonló nevek többféle lehetőséget kínálnak.

A felhasználók kommenteket írhatnak a rendszer pontosságáról, amelyeket az algoritmus figyelembe vesz, hogy javítson elemzésein.

„Nagyon érdekes lenne egy, az egész országot lefedő családfa. Háborúkat, járványokat és a társadalom változásait, a változások hatásait is tanulmányozhatnánk vele” – nyilatkozta az algoritmust fejlesztő Eric Malmi.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik