3D nyomtatást is használnak Hitler legtitkosabb gépe rekonstruálásához

2017. március 13. 14:00

Csúcstechnológiával, 3D szkenneléssel és nyomtatással rekonstruálják a második világháborús német technológia egyik remekét.

2017. március 13. 14:00

Az Egyesült Királyság Kormányzati Kommunikációs Központja 3D nyomtatást is használ a második világháborús „feltörhetetlen” Lorenz SZ42 rejtjelező gép rekonstruálásához. A gépből csak négy darab maradt fenn.

A brit Nemzeti Informatikai Múzeumban (TNMOC) első alkalommal tavaly mutatták be Hitler legtitkosabb masinájának működését és feltörését, amivel az Alan Turingot is soraikban tudó legendás Bletchley Parki kódtörők lerövidítették a második világháborút. A Lorenz jóval komplexebb szerkezet volt a szintén legendás Enigmánál. A műveletben a gép működését, a működés alapelveit megfejtő és a Lorenzet soha nem látó Bill Tutte játszott oroszlánrészt. A szövetségesek neki és társainak köszönhetően tudták elolvasni a német főparancsnokság csúcstitkos üzeneteit.1944-től, a Colossus ősszámítógép felépítésétől a titkosítások feloldása még gyorsabban, hetek helyett órák alatt sikerült. A Lorenz feltöréséhez kapcsolódó hírszerző tevékenység a háború több eseményében, különösen a normandiai partraszállás, a D-Day előkészítésében volt rendkívül fontos.

A műveletet annyira titokban tartották, hogy a Colossust 1975-ig meg sem említették, és a Lorenzről csak a 21. században szivárogtak ki hírek.

Az izgalmas projekt két részből áll: először 3D szkennelik a gépet, majd egy másik gépről visszafejtik a Lorenz motor felépítését. A második szakasz az eredetivel szinte egy az egyben azonos motor utánzatának 3D nyomtatása, amit aztán betesznek egy nemrég kölcsön kapott SZ42-be.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik