Mesterséges intelligencia: végítélet forgatókönyvek

2017. március 08. 11:32

Az Arizona Egyetemen összegyűlt szakértők a lehető legrosszabb mesterségesintelligencia-kimeneteket vázolták fel a következő 5-25 évre. Csak létező és lehetséges technológiákat vehettek figyelembe. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a végítéletet?

2017. március 08. 11:32

Az MI rajongói repülő autókkal benépesített, a rákot legyőző valóban szép új világot képzelnek el. Mások viszont az embert rabszolgaságba igázó ördögi robotokkal riogatnak. Eric Horvitz, az Arizona Állami Egyetem veterán MI-kutatója és a Végítélet Órája (Doomsday Clock) guru, Lawrence Krauss mintegy 40 szakembert – tudósokat, cyberbiztonságiakat, törvényhozókat – hívott össze, hogy vitassák meg a lehető legrosszabbat, és hogyan akadályozzuk meg azt.

Horvitz optimista, mások kevésbé. A résztvevőknek „legrosszabb eset” forgatókönyveket kellett felvázolniuk a következő 5-25 évre, de a realistának kellett maradniuk, csak létező és lehetséges technológiákból indulhattak ki.

Sokan osztották Arthur C. Clarke és Philip K. Dick disztópikus jövőképét. A tőzsde összeomlásától, választások meghackeléséig, automatizált cybertámadásokig és világháború kirobbanásáig különféle szcenáriókkal álltak elő. A legfenyegetőbbeket felvázolók vezették a támadást és a megelőzési stratégiákat megvitató panelbeszélgetést.

A szervezők bizakodnak, hogy felhívják a közfigyelmet, és különféle területek képviselői közötti építő vitákat indítanak el a megelőzésről.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vegyetekegyetek
2017. március 09. 09:36
Tozsde osszeomlasztasa, valasztasok meghackelese, cyber tamadasok, vilaghaboru kirobbantasa? Akkor az MI=gazdag zsidók?? Mellesleg a raknak mar reg meglenne az ellenszere ha a sikeres kutatokat nem lehetetlenitenek el szisztematikusan. Lasd: Raymond Rife
abszurd
2017. március 08. 19:58
Asimov nem volt egy buta ember, szerintem ő picit jobban végiggondolta a dolgokat, mint te. Persze lehetnek más forgatókönyvek is, mint hogy az MI átveszi felettünk az irányítást, de én nem ismerem ezeket.
74bro
2017. március 08. 19:26
Kedves Mandi, sokáig tart még ez a mentsük meg a világot a robotoktól - hype? Ha azt akartátok elérni, hogy baljós érzés fogjon el amikor bekapcsolom a 'smart' villanyborotvámat (igen, analizálja a szörömet, mielött levágja), szóval akkor jelzem, sikerült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik