Felfedezték a tudatosság fészkét?

2017. március 01. 08:30

Amerikai tudósok három óriási idegsejtet fedeztek fel egy egér agyában. A legnagyobb a teljes agykerületet lefedi. A neuronok a tudatosságért felelős egyik szürkeállomány-tömörüléssel állnak kapcsolatban.

2017. március 01. 08:30

A seattle-i Allen Institute for Brain Science kutatói egy egér agyának teljes kerületét „töviskoronaként” lefedő óriás idegsejtet fedeztek fel. A neuron olyan sűrű kapcsolatokkal rendelkezik mindkét agyféltekén, hogy magyarázatot adhat a tudatosság kérdésére. Különféle területekről érkező jelek koordinálásával alakíthatja ki a tudatos gondolkodást.

A legfejlettebb képalkotó technológiával két másik óriásneuront is felfedeztek, de azok nem borítják be a teljes agyat. Korábban soha nem láttak mindkét agyféltekére kiterjedő idegsejteket. Mindhárom az emberi agy tudatossághoz, sok kognitív funkció (nyelv, hosszútávú tervezés, érzékszervi tevékenységek, mint például a hallás vagy a látás) kivitelezéséhez leginkább köthető és a legösszekapcsoltabb szerkezetének tűnő egyik szürkeállomány tömörülésével (törzsdúccal), a zárral (claustrum) áll kapcsolatban.

Egyelőre nem biztos, hogy az új idegsejtekkel tényleg megmagyarázható a tudatosság. További kutatásokra azért is szükség van, mert csak egereknél mutatták ki a három neuront. Mindenesetre közelebb kerülhetünk az egyik legrégibb és legizgalmasabb tudományos probléma megoldásához.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ígymegyez
2017. március 02. 09:43
Helyes! Az agykutatás az egyik legizgalmasabb és legértelmesebb kutatási terület. Pártunk és kormányunk támogathatná ezt legalább olyan vehemenciával, mint a stadion építést vagy a föld árveréseket. Lenne benne lehetőségünk, vannak kiváló magyar tudósok.
mokány
2017. március 01. 22:43
Adóbevallási időszak van az egész bolygón.(Föld). A szponzorok ilyenkor döntenek. A potenciális szponzoráltak meg riszálják magukat.
74bro
2017. március 01. 22:43
Nem azért vagy azért, de Douglas Adams már rég felfedezte, hogy az egér a legintelligensebb élölény a földön (a delfineket megelözve), és az ember csak egy megakísérlet egyik fogalmatlan szereplöje. S hogy mi a bizonyíték? 42, barátom, NEGYVENKETTÖ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik