Földönkívüli életre készít fel a NASA két új intézete

2017. február 28. 14:30

Egyes tudósok szerint előbb-utóbb kimerítjük a Föld tartalékait, az emberiség egyetlen túlélési esélye a világűr gyarmatosítása. Erre az eshetőségre is próbál felkészíteni a NASA két új intézete.

2017. február 28. 14:30

A NASA a következő 5 évben 30 millió dollárból alapít és működtet az emberiség naprendszerünkön kívüli terjeszkedését célzó bioanyag- és biogyártás-technológiákat kidolgozó két Űrtechnológia Kutatóintézetet (STRI). A munkába felsőoktatási intézmények is bekapcsolódnak.

Az egyik központ a biomérnökség űrbeli hasznosításával, mikrobák élelmiszerekbe, üzemanyagba, anyagokba és gyógyszerekbe integrálásával foglalkozik. Munkájukkal az űrutazást könnyítenék meg, az asztronauták önállóbbak lesznek a helyi biogyártással. A másik központ szénszálas nanotechnológiával dolgoz ki űrhasználatra pehelykönnyű, és egyben szupererős anyagokat.

Több tudós és IT-szakember szerint előbb-utóbb el kell hagynunk a Földet. Legutóbb Elon Musk fejtette ki, hogy elkerülhetetlen és csak az űrbe rajzással élhető túl a bolygó pusztulása.

Stephen Hawking konkrétabb: ezer évünk maradt az anyabolygón, űrbéli kolóniák létesítése túlélésünk egyetlen esélye. Muskkal ellentétben szkeptikus a Marssal kapcsolatban – két évszázadon belül a vörös bolygón aligha landol ember. Addig is többet kellene földi dolgainkkal – klímaváltozással, nukleáris háborús fenyegetettséggel, az emberi szervezet antibiotikus ellenállásával – foglalkoznunk.

Az új projektekkel mindenesetre jobban megismerjük a világűrt, és felcsillan a remény, hogy egy szép napon földi kereteinken túl is terjeszkedhetünk.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NeMá
2017. március 01. 16:16
Nekem csak egy dolog tűnik fel, hogy még a NGC Mars dokumentum filmében is dronok repkednek, itt a képen is vitorlázó repülő van. Van légkör, na de a légnyomás Föld: 101,325 kPa Mars: 0,7–0,9 kPa Hát szerintem nem elhanyagolható különbség. Valami nem stimmel.
Akitlosz
2017. március 01. 08:51
A Föld még pár milliárd évig lakható marad. Csak az ember tudja tönkretenni. A dinoszauruszok pusztulását okozó aszteroida ütközése is csak néhány évre tudta tönkretenni a Földet. Annál nagyobb katasztrófa meg roppant valószínűtlen.
Akitlosz
2017. március 01. 08:50
Milyen Naprendszeren kívüli gyarmatosítás? El sem tudnak oda jutni. Aztán meg a Naprendszeren belüli gyarmatosítás sem áll még sehol sem, pedig az elérhető és megvalósítható. Emberek lakta bázisokat létre lehet hozni a Merkúron a Vénuszon, a Holdon, a Marson, a Ceresen, a Ganümédészon a Callistón és a Titánon. Kezdetben. Később akár kijjebb is, ha feltalálják a fúziós erőműveket. Aztán még a Holdon sem voltak képesek eddig egy bázist felépíteni. De azért a Naprendszeren kívüli gyarmatosításról fantáziálnak. Komolytalan.
tom hagen
2017. március 01. 08:50
Nem vagy egyedül. A lényeg: gyarmatosítás... Semmi nem elég és srmmi nem elég jó. Milliók halnak éhen, milliók vándorolnak, milliók ideg s betegek, de nekünk az űrt kell gyarmatosítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik