Virtuális valósággal készüljünk fel a halálra!

2017. február 24. 08:30

Izolált virtuálisvalóság-környezetekben készülhetünk fel legjobban a halálra.

2017. február 24. 08:30
Mona Lalwani
Engadget

„A halál nem fertőző betegség, de valamiért mégis úgy kezeljük. Beszélnünk kell róla, el kell fogadnunk, esetleg próbáljuk virtuális valósággal átélni. Minél tartalmasabban beszélünk róla, annál nagyobb a valószínűsége, hogy otthon halunk meg, ami kevésbé nyugtalanító, mint a kórház.

Az Amikor meghalunk virtuálisvalóság-élmény talán a legnehezebb szemlélődés, mert az élet végéről szól. Első fele metaforikus fával jeleníti meg a természet múlandóságát. A következő rész a halál szélesebb körű, valódi élményeken alapuló tragédiaként történő érzékelése.

Az utóbbi időben több pszichológiai kísérlet e félelmek legyőzésére fókuszált. Az Amikor meghalunk megközelítése meditatív, egy spanyol kutatócsoport viszont a testen kívüliséget szimulálva vizsgálta és próbálta csökkenteni a halálfélelmet.

A VR egyik legnagyobb kritikája, hogy elszigetel. Ugyanakkor nagyon mélyen, személyesen, saját világunkban és időnkben élhetjük át benne a halált. A mai VR képi arzenálja vizuális megjelenítésben és a való világra gyakorolt hatásában is sokkal mélyebb, mint az elődeié. Kórházi ápolók gyakoroltathatók halállal kapcsolatos VR-élményekkel. Iskoláik szimulációs laborjaiban, headsettel a fejükön bábukkal próbálhatnak el forgatókönyveket, a beteg szemszögéből szerezhetnek be létfontosságú ismereteket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik