Lehet-e elég intelligens a fegyverré alakított póker-MI ahhoz, hogy ne váljon Terminátorrá?

2017. február 24. 11:30

Akármi megtörténhet, ha csatatéren alkalmazzák a pókergyőztes MI továbbfejlesztett változatát. Ideje lenne nemcsak gondolkozni az etikus szabályozáson.

2017. február 24. 11:30
Brad Jones
Digital Trends

„Múlt hónapban a Libratus nevű mesterséges intelligencia a világ legjobb pókerjátékosai közül győzött le néhányat. Nemcsak pókerre használható, mert ugyanazok az alapok másféle forgatókönyvekre is alkalmazhatók. Most három lépéssel előzi meg ellenfelét, idővel viszont életről és halálról dönthet.

Libratus fejlesztője, Tuomas Sandholm elmondta, hogy ezek az MI-k nagy kockázattal járó szituációkban, például üzleti tárgyaláson, cyberbiztonságban és katonai stratégiatervezésben vehetnek részt. Libratus főerénye a nem tökéletes vagy hiányos információ kezelése. Ezért más, mint a DeepMind gonyertes algoritmusa. A játékvilágban a Texas Hold’em volt a végső határ, az MI sikere mérföldkő.

Nem titok, hogy az MI-k egyre okosabbak lesznek, pénzügyekben, egészségügyben már látjuk, mivé fejlődhetnek, hogyan profitálhatunk belőlük. De léteznek más alkalmazások is. Az amerikai hadsereg gőzerővel dolgozik e technológiák csatatéri integrálásán. Viták folynak, hogy segítsék és támogassák a humán erőt, vagy engedélyezzék az autonóm MI által irányított entitásokat. Akármennyire is megbízunk bármelyik kormány MI irányította erőinek etikus használatában, egyértelmű, hogy ezek a fegyverek háborúban ma még felfoghatatlan következményekkel járó tetteket hajthatnak végre. Valaki valahol úgyis használni fogja őket, naivság lenne etikai okok miatt kételkedni benne, pláne, ha az ellenség kezébe kerülnek.

Sok szakértő szerint az MI jelenlegi szintje mellett még nem aktuális a Terminátor-rejtélyként ismert etikai vita. Hamarosan viszont az lesz. Etikai szabályokkal csak belekukkantunk Pandóra szelencéjébe, nélkülük viszont kiszabadul a szelence tartalma.

Sandholm 50 százalék esélyt adott Libratusnak. Semmi gond ezzel, ha nem nagy a kockázat. De képzeljük el, ha csatatéri MI esetében is csak 50 százalék az esély az utasítások végrehajtására. Libratus döbbenetes siker, de a sok megoldandó feladatra is emlékeztet. A Hold’emet 52 lappal szabvány asztalon játsszák. Harci műveleteknél számtalan ismert és ismeretlen változó jön még hozzá.

Késő lesz akkor szabályozni, ha a hadsereg már mindenre használ MI-t. 10 év múlva jelenhet meg az első teljesen autonóm gépkatona. Viszont ne felejtsük el, hogy DeepMind is egy évtizeddel előbb jött a vártnál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik