Nyomtatott kameralencsékkel ugyanúgy látnak a drónok, mint az ember

2017. február 23. 14:30

A természetes látást utánzó különleges kamerával végezhetik megfigyelő tevékenységüket a közeljövő drónjai.

2017. február 23. 14:30

A Stuttgarti Egyetem kutatói négy 3D nyomtatott lencse összekombinálásával a természetes látást utánzó kamerát készítettek, a központi részen szuperéles fókusszal, szélesebb perifériális látással. A négy lencse fókusztávolsága különbözik, a nagyobbak finom részleteket is megragadnak szűk látómezőben, a rövidebb fókusztávolságúak pedig szélesebb látómezőben rögzítenek kis részleteket.

Fotókat egybeszerkesztő szoftveres megoldással készített körképük középpontja döbbenetesen aprólékos, szélek felé haladva viszont egyre kevesebb a részlet.

A kevesebb mint 300 négyzetmikrométer méretű rendszert 3D nyomtatás nélkül képtelenek lettek volna kivitelezni. Az ilyen lencsékkel működő kamerákhoz azért kell kevesebb áram és feldolgozási idő, mint a hagyományosokhoz, mert csak a kép középpontja igényel intenzív feldolgozást.

A miniatűr kamerát rovarméretű megfigyelő drónok használhatják.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik