Miért nem bízunk az algoritmusokban, hogyan változtathatunk ezen?

2017. február 19. 09:00

Ha semmiféle kontrollal nem rendelkezünk felettük, nem is bízunk az algoritmusokban. Pedig a statisztikák szerint nagy átlagban az embernél jobb döntéseket hoznak.

2017. február 19. 09:00

Matematikai modelleket a számológép feltalálása óta használnak az emberi döntéshozás támogatására vagy helyettesítésére. Arra hivatkoznak, hogy a gép nem hibázik. Sokan viszont algoritmusok és összefüggő, evidencia-alapú szabályaik helyett inkább ösztöneikben és megérzéseikben bíznak, ha több döntési opció közül kell választaniuk.

Egy friss amerikai kutatás kimutatta, hogy a kontroll a probléma oka. Ha a döntéshozók kontrollálhatják a modellt, valószínűbb, hogy használni is fogják. 100 százalékban persze nem tehetik, de minél inkább, annál nagyobb a bizalom.

A videón a kutatást a Chicago Egyetemmel együtt abszolváló Pennsylvania Egyetem két tanára beszélget.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik