Algoritmus békítheti ki Trump és Clinton híveit

2017. február 18. 09:00

Finn kutatók Twitter-esettanulmányban mutatják be, hogyan csökkenthető például az amerikai társadalom megosztottsága.

2017. február 18. 09:00

Egyre többen félnek a növekvő társadalmi megosztottságtól, a Világgazdasági Fórum kockázati listáján komoly fenyegetést látnak benne. Egyesek szerint a közösségi média is hibás érte.

A finn Aalto Egyetem kutatói algoritmikus megoldással orvosolnák a problémát, és kapcsolnának össze ellentétes nézetű embereket. Mindezt a Twitteren megosztó témák körüli felhasználói interakciók modellezésével, speciális grafikonnal teszik, amelyen userek a csomópontok. Két különálló klaszter az eredmény.

Aristides Gionis professzor szerint az algoritmus nyelvtől, topiktól függetlenül alkalmazható széleskörű témákra. Azon alapul, hogy megosztott hálózatot szimuláló speciális hálózattípusnál a legjobb kapcsolatok, hidak a mindkét oldal legmagasabb szintű csomópontjai között alakíthatók ki. Ezeket a felhasználókat sokan ismerik, számos követőjük van.

Az algoritmusnak az amerikai elnökválasztási eredményt követő vitákra alkalmazása azt sugallja, hogy a társadalom mostani megosztottságát leginkább a @breitbartnews és a @hillaryclinton csomópontok közötti híddal lehetne csökkenteni. Mivel egy ilyen kapcsolat kvázi lehetetlen, a kutatók kevésbé prominens személyek, például a liberális újságíró @mtracey és a konzervatív aktivista @rightwingangel összekapcsolása reálisabbnak tűnik. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2017. február 18. 15:47
Baromság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik