Hogyan gondolkozik Elon Musk?

2017. február 13. 11:15

Ha valamit megértünk, automatikusan emlékezni is fogunk rá. Részletek helyett mindig célszerűbb az alapokkal kezdeni.

2017. február 13. 11:15

Elon Musk gondolkodási stratégiája az amerikai elméleti fizikus és a 20. század egyik legnagyobb hatású elméje, Richard Feynman (1918-1988) „első alapelvekként” ismert technikáján alapul: „ne próbáljunk emlékezni valamire, hanem próbáljuk megérteni, és ha megértjük, automatikusan emlékezni is fogunk rá.”

Hiába tűnik egyszerűnek, rengetegen másként cselekszenek: temérdek információt és tényt zsúfolnak az agyukba. Musk számára azonban az a fontos, hogy a tudást egyfajta szemantikus faként lássuk, ahol az alapelvek megértése a legfontosabb. A fa esetében kezdjük a törzsekkel és a nagy ágakkal, lombozattal, és csak utána menjünk a levelek, részletek, mindazon részek felé, amelyekre már semmit sem lehet tenni.

Bármely témánál a legalapvetőbb elvvel kezdi, és nem szedi szét kisebb darabokra. Például minden A más, de lényegében ugyanaz, tehát emlékszik az első alapelvre. Ha az első alapelvre emlékezünk, a belőle kinövő összes dologra is emlékezni fogunk.

Emlékezés és tanulás kéz a kézben jár. Ha jók vagyunk a tanulásban, akkor az emlékezéssel sincs gondunk. És ez fordítva is így van.

Kérdezzük meg, hogy „mire emlékeztet ez?” Vagy: „miért emlékeztet arra?”

A technika nem korlátozódik a fizikára, Musk például saját techcégeire is alkalmazza.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2017. február 15. 17:22
Hát, ez is komplexebb, mintsemhogy egységes kijelentéseket lehetne tenni. Abban látom a legnagyobb problémát a jövőre nézve, hogy az emberi gondolkodás is majmolni kezdte a 'digitalizálást'. VAGY ez, ÉS az, ellenkező esetben NAND et NOR, de semmi, ami átmenet, vagy árnyalat, csak kizárólagosság. De lehet, hogy csak a szakmai ártalom kitüremkedése az elvarázsoltaknál. Nekem nem voltak fizikusok az őseim, de nem a magolásra, hanem a megértésre szoktattak, majd jöhetett a memorizálás, gyakorlás, vagyis alkalmazás. Aztán az összefüggések keresése, ill. a kísérletezés. És ami oda-vissza bizonyítható, és az ellenkezője is, akkor lehet szabályt alkotni. Szóval, kissé unalmas kezd már lenni az a tézis, hogy a 20. században találtak föl mindent, ami a tudományt forradalmasítaná? Azt gondolom inkább, hogy mindenki (minden iskola)el akarja adni csak magát. Úgy gondolják, minél több követőjük akad, az elegendő bizonyítás.
Spiltyu
2017. február 15. 11:13
nevetséges vagy...
jvizkeleti
2017. február 14. 22:13
Erdemes elolvasni Feyman eletrajzat es konyveit. Nem ilyen kis Hany Istokok meg Diodorok fogjak neki megmondani az anyagismeretet meg azt hogy hogyan kell tanulni. :)
diodoro
2017. február 14. 14:04
Tévedés. Ha megérteni akarsz valamit, ahhoz a megértéshez szükséges alap dolgokat meg kell tanulni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik