Factchecking

2017. február 9. 17:39

Jászberényi Sándor
Facebook
A New York Times-nak ugyanis van egy külön ügyosztálya, ami a factchecking-et (tényellenőrzés?) végzi, magyarul kirendelnek melléd egy embert, aki egyenként felhívja a szövegedben szereplő személyeket és ellenőrzi, hogy amiket leírsz megtörtént-e, és úgy történt-e, ahogyan írod.

„Az elmúlt 3 napban folyamatosan New Yorkkal beszéltem telefonon. A New York Times-nak ugyanis van egy külön ügyosztálya, ami a factcheckinget (tényellenőrzés?) végzi, magyarul kirendelnek melléd egy embert, aki egyenként felhívja a szövegedben szereplő személyeket és ellenőrzi, hogy amiket leírsz megtörtént-e, és úgy történt-e, ahogyan írod. Bármelyik írás, ami megjelenik a NYT-ban, keresztül megy ezen, az én esetemben ez úgy nézett ki, hogy a pasas, akit kijelöltek, párhuzamosan csevegett velem Rijádban, az ukrán önkéntes mentők tagjaival a donyecki fronton és az ukrán hadüggyel Kijevben.

Ilyen nincs Magyarországon, én még nem láttam olyat, hogy 3 ember rohangál a cikked miatt (a szerkesztő, a factchecker, és a grafikus illusztrátor), hogy csak a telefonszámlára elköltenek egy cikk esetében egy teljes havi magyar fizetést.

Mindegy, az írásom 12-én megjelenik a NYT hétvégi magazinjában a Lives section-ben.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Felhívták Hillaryt és megkérdezték tőle.

Ha már írsz nekik, rákérdezhetnél:
a Kertész Imre-interjú megjelenik még ebben az évtizedben?
Vagy már elavult, sajnálják...
New York Times=Sestapo

nem is sokon múlt...

"Mindegy, az írásom 12-én megjelenik a NYT hétvégi magazinjában a Lives section-ben.”

Remélem jó puha papírra nyomtatják.

Jászberényi Sándor magyar újságíró, költő, novellista.

„Rendszeresen készít szociológiai témájú nagy riportokat, a gonzó újságírás egyik magyar képviselője. 2007-től érdeklődése a Közel-Kelet és Afrika, illetve a politikai iszlám felé fordult. Interjút készített a nemzetközileg terrorszervezetként jegyzett Iszlám Dzsihád palesztin szervezet harcoló alakulatával valamint a Muzulmán Testvériség egyiptomi szervezetével. Járt Csádban (dárfúri konfliktus), Jemenben, Líbiában, Nigériában, a Gázai övezetben. 2007-től kisebb-nagyobb megszakításokkal Alexandriában él. Cikkeiért 2005-ben Szabad Sajtó-díjban, 2007-ben Minőségi Újságírásért Díjban, 2009-ben Junior Prima díjban[2] részesült.”

„A gonzó újságírás az 1970-es években született, mint az új újságírás egyik fajtája. Feltalálása az amerikai Hunter S. Thompson nevéhez fűződik. A gonzó lényege az erős szubjektivitás, a tények és a fikció vegyítése a szerző által közvetített üzenet hatásának felerősítése érdekében, aminek a pontosság igényét is alárendeli, és így a stílus felülkerekedik a tárgyilagosságon. Thompson nyomán, az írás folyamatában gyakran játszanak közre különféle tudatmódosító szerek.”

Forrás: Wiki

A Félelem és reszketés Las Vegasban

Nekem meg egy idézet jut eszembe

„Van egy elméletem, miszerint az igazság soha nem derül ki munkaidő alatt.”

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés