Kubában lakbért fizetnek az alkalmazásboltok

2017. február 08. 08:30

Ajtós-ablakos fizikai alkalmazásboltokban szerzik be a kubaiak a szükséges appokat. Az internet ugyan borzasztó lassú, de terjed. És az amerikai embargó is kijátszható.

2017. február 08. 08:30

A digitális kor más állampolgáraihoz hasonlóan, a kubaiaknak is ismerősek az alkalmazásboltok (app stores). Csakhogy másokkal ellentétben, az ő boltjaik fizikai épületek ajtóval, ablakkal. A Havanna tengerparti sétányától, a legendás Malecóntól néhány utcára lévő Los Doctores del Celular mobiltelefon-javító például 5-10 dollárért telepít 60-70 appot a felhasználó készülékére, aki aztán azt törölheti közülük, amelyiket akarja. Ne feledjük, Kubát még mindig amerikai embargó sújtja, úgyhogy elvileg nem vásárolhatók appok.

A tégla és habarcs alkalmazásbolt Kuba válasza a digitális nélkülözésre. A szigeten két év alatt nőtt ki a semmiből kb. 300 nyilvános wifi hotspot. A kapcsolat lassú és különösen a helyi életszínvonalhoz mérve az 1,50 dollár óradíj is nagyon drága. Az embargó jegyében az Apple és a Google is blokkolja a kubai letöltéseket. A zenerajongó felhasználók böngészhetnek, de nem vásárolhatnak számokat és appokat az iTunes store-ban. Ingyenes appokat beszerezhetnek a Google Play-ről, fizetősöket viszont nem.

Persze ez is kijátszható, például külföldi rokonok bankkártyájával, úgynevezett „virtuális privát hálózatokkal.” A Los Doctores del Celular is így értékesít alkalmazáscsomagokat.

A Facebook Messenger és a WhatsApp Kubában is a legnépszerűbb alkalmazások közé tartoznak, de főként a kevés memóriát és online kapcsolatot fogyasztókat szeretik: egyetemisták s Wikipédia offline változatát, biológia-, matek- és más speciális appokat. Taxisofőrök pedig a Maps.me-t. És így tovább.

(A 2014-es kubai internetviszonyokról itt olvashatunk – a szerk.)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik