A jövő adatközpontjai

2017. február 07. 10:30

Száloptika kábel helyett infravörös lézerekkel továbbíthatja a biteket és bájtokat a közeljövő adatközpontja.

2017. február 07. 10:30

Mohsen Kavehrad, a Pennsylvania Állami Egyetem tanára adatközpontok száloptikai kábelét helyettesítő prototípust fejlesztett. A szerverszekrények (rackok) tetejére szerelt infravörös lézerek adatokat sugároznak a fotoreceptorokhoz. A sugarakat azonnal átirányítják, a Szentjánosbogár nevű rendszer parányi mozgatható tükrökkel rekonfigurálható.

A bemutatón a rendszer 10 Gbps sebességgel továbbított adatokat. A lézerek 1550 nanométeres infravörös jelet generáltak. A jel több lencsén és vevőkészüléken keresztül 15 méterre jutott el, a mikroelektromechanikai rendszerrel működtetett apró tükrök pedig kétirányú kapcsolatot hoztak létre.

Kavehrad és munkatársai televíziós jeleket szintén vizsgáltak, Szentjánosbogár ezúttal is működött.

A kutatók szerint a több terabájt adat kezelésére alkalmas rendszer legalább akkora, ha nem jobb sávszélességre és teljesítményre képes, mint a jelenlegi hajszáloptika kábelek, routerek és kapcsolók. Adatközpontok működtetői infravörös lézerekkel rekonfigurálhatnak szerverszekrényeket, amellyel maximális energiahatékonyságot érnek el.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik