Teljesen lebénult betegek kommunikáltak kutatókkal

2017. február 06. 08:30

Különleges agy-számítógép interfészen, speciális sapkán keresztül válaszoltak eldöntendő kérdésekre teljesen lebénult betegek.

2017. február 06. 08:30

Az Egyesült Királyságban teljesen lebénult, beszélni is képtelen betegek fájdalmas beavatkozás nélkül (nem-invázív) fejre rögzíthető agy-számítógép interfészen (BCI) keresztül kommunikáltak kutatókkal.

Az eredeti kutatásban négy gyógyíthatatlan amiotrófiás laterálszklerózisos (ALS) beteget vizsgáltak, akik egyetlen testrészüket, sőt még a szemüket sem tudják mozgatni. (Az ALS lényege, hogy a központi idegrendszer mozgató idegsejtjeinek pusztulása következtében az akaratlagos izmok fokozatosan elgyengülnek, végül elsorvadnak.)

A BCI-sapkával viszont a válaszon gondolkozva, igennel és nemmel feleltek olyan kérdésekre, amelyekre előre lehetett tudni a választ. A szoftver ezek alapján megtanulja mindegyik beteg pozitív és negatív válasszal kapcsolatos agytevékenység-mintáit. Egyelőre 70 százalékos pontossággal felelték meg a kérdéseket.

Egy héten keresztül arról faggatták őket, hogy boldogok-e, és mind következetesen igent mondott.

Az agy véroxigén-szintjét és elektromos aktivitását mérő technikához közeli infravörös színképelemzést és elektroenkefalográfiát (EEG) használnak. A kutatók további fejlesztéseket terveznek.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Edwin Hubble
2017. február 21. 14:12
A te szinteden elfogadható.
Gombóc XVI. Artúr
2017. február 21. 14:12
Még ha csak hebehurgya lenne...
Edwin Hubble
2017. február 21. 14:11
"...a válaszon gondolkozva, igennel és nemmel feleltek olyan kérdésekre, amelyekre előre lehetett tudni a választ." Ez az, amire a mi parlamenti képviselőink képtelenek. Tegyél csak egy sapkát pl. Kósára! „A perdöntő az, hogy érvényes… Nem! Vagy igen! Tehát akkor… össze vagyok kavarva, segítséget kérek... Összezavart. Várjatok, várjatok!... ...Nem, nem mond le. Akkor van következménye a népszavazásnak… ez se jó, mert az nem akkor van. Kezdem elölről. Jó. Bonyolult a kérdés.”
Aerion
2017. február 07. 09:34
Helyesen: invazív.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik