Gyógyítanak az algoritmusok

2017. február 04. 09:30

A mesterséges intelligencia több sebészek munkáját támogató robotrendszereknél, például a műtétekben segédkező Da Vincinél. Programok, algoritmusok diagnosztizálnak, dolgoznak ki személyes gyógymódokat. Nem fáradnak, nem hibáznak, fanfáros hagymáz és apokaliptikus riogatás nélkül is az egészségügy nélkülözhetetlen szereplőivé válnak.

2017. február 04. 09:30
Admin

Gépi tanulás és MI mindenhol

Az orvosok szakértelme a mai egészségügyi rendszerek egyik sarokköve. Csakhogy az orvos is ember, az ember alaptermészeténél fogva hibázhat, és a medicinában a legkisebb hiba az élet és a halál közti különbséget jelentheti. Itt jön képbe és az egészségipart megváltoztató, napjainkban tempósan fejlődő és egyre szerteágazóbb mesterséges intelligencia. A szakértelem innentől kezdve nemcsak orvosok privilégiuma, mert az MI segítő periférikus eszközből irdatlan mennyiségű adat feldolgozásával, folyamatos tanulással szintén szakértővé válik. A modern egészségügy szabványait drasztikusan átíró szereplő lesz, gyorsabb és pontosabb diagnózisokat, gyógykezelési terveket ad.

Amerikai, argentin és brazil kutatók gépitanulás-algoritmusai 34 személyt összefüggő beszéd és mondattani markerek alapján vizsgálva jelezték előre az elmebaj további fejlődését. A hagyományos klinikai interjúknál jobban teljesítő automatizált megoldás 100 százalékos pontossággal mondta meg a jövendőt.

A Cincinnati Gyermek Kórház projektjében gépitanulás-alapú MI-rendszer 379 tizenéves nyelvi megnyilvánulásaiból, verbális és nem verbális adataiból 93 százalékos pontossággal kategorizálta, hogy az illető hajlamos az öngyilkosságra, esetleg mentálisan zavart, de nem öngyilkos-típus, vagy egyik sem.

A londoni BenevolentAI természetesnyelv-feldolgozó gépitanulás-rendszere vegyi könyvtárakban, orvosi adatbázisokban, tudományos papírok között bányász, kutakodik potenciális gyógyszermolekulák után. A Journal of the American Medical Association nemrég publikált tanulmányában mutatja be az MI alkalmazását többféle vakság azonosítására retinális képek alapján.

Az MI kísérleti kutatásokban is kifejezetten hasznos, mert bizonyítottan jól kezel komplex problémákat. A bostoni BERG Health (Back to Biology for a Healthier Tomorrow, Vissza a biológiához egy egészségesebb holnapért) például mindenféle adatot tanulmányozva modellezi fehérjék speciális betegségekre utaló interakciós hálózatát. A modellt valódi biológiai rendszeren tesztelik.

Watson itt is főszereplő

Az IBM és a multinacionális gyógyszergyártó Pfizer együttműködésében Watsont, az IBM már legendává nőtt – humán Jeopardy fenoménokat 2011-ben megverő – MI-rendszerét használják immunonkológiai gyógyszerfejlesztések felgyorsítására. Az újfajta megközelítést alkalmazó immunonkológia alapvetése, hogy az immunrendszer képes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket.

A Quest Diagnostics labornak génszekventálásban segít be, az eredményeket diagnosztikai elemzésekkel kapcsolja össze. Rákgyógyászok a számítási felhőben férhetnek hozzá az információkhoz.

Szerencsére Watson elég jó a természetesnyelv-feldolgozásban is: az Észak-karolinai Egyetem Orvosi iskolájában ezer rákdiagnózist elemezve, egyrészt 99 százalékban onkológusokkal azonos vagy hasonló gyógykezelést javasolt. Másrészt viszont, mivel percek alatt elolvas és megemészt többezer beszámolót, az esetek 30 százalékában orvosok által kihagyott opciókkal állt elő. Hatalmas feldolgozó kapacitásának köszönhetően átrágta magát az összes klinikai teszt beszámolóján, amire az ember újfent képtelen lett volna. Vagy ha mégis, akkor nem időre.

Úgy tűnik, Watson és a mesterséges intelligencia a Google-tól, Amazontól és Microsofttól eltérő megközelítését, adatok és szakértői ismeretek minden szintű összekapcsolását alkalmazó IBM genetikai, orvostudományi jövője.

MI-mindenesek

Az IBM-nek Watson, a Google-nak a londoni DeepMind leányvállalat csapja a legnagyobb MI-hírverést.

A közel egy éve bemutatott DeepMind Health programban több egészségügyi szervezet és kórház is partner. A londoni Royal Free Hospitallal közösen fejlesztett Streams appal orvosok és ápolók akut veseproblémákat diagnosztizálnak. Klinikai feladatok kezeléséhez egy másik alkalmazást, a Hark-ot használják: mindent elvégez, hogy megakadályozza a beteg állapotának romlását, összeköti a megfelelő személyzettel, követi mit tettek, és mit nem tettek vele, kötelező feladatokról értesít orvost és ápolót.
MI-mindenes.

Az első teszteken a személyzet 37 százalékkal gyorsabban reagált Hark figyelmeztetése után, mint máskülönben.

A vizuális technológiákban utazó Nvidia november közepén jelentette be, hogy összeállt az USA Nemzeti Rákintézetével és több laborral. A Barack Obama által indított kezdeményezés mesterséges intelligenciák hatékony támogatásával 5 évbe sűrítené egy évtized fejlődését a megelőzésben, diagnosztikában, gyógykezelésben. A Rák elosztott tanulási környezete (CANDLE) MI-keretet kutatási platformként tervezik használni, tudósok minden aktuális felfedezést megoszthatnak rajta.

Az MI orvosi alkalmazása a kezdeteknél tart, de máris begyorsultak a folyamatok. A technológia hatására jobban funkcionál majd az egészségügy, az emberi életminőség javul, az élettartam pedig kitolódhat.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik