Vezetővel vagy vezető nélkül, a járművek így is, úgy is kooperálnak egymással

2017. február 02. 08:30

2030-ra koordinált autóhálózatokká válnak a konvojok. Vezetővel és vezető nélkül is tudnak kommunikálni egymással.

2017. február 02. 08:30

Az Európai AutóNet2030 kutatói a vezetőt támogató technológiák és a járművek közötti kommunikáció egyesítésével igyekeznek bebizonyítani, hogy autonóm járműkonvojok gyors, többsávos forgalomban is képesek függetlenül működni.

A Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézetben (EPFL) fejlesztett elosztott kommunikációs rendszert és együttműködő manőverező vezérlőalgoritmust használnak hozzá. A konvoj egymással összeköttetésben álló autói közvetlenül tudnak kommunikálni hozzájuk közeli, kézileg vezetett vagy teljesen autonóm járművekkel. Az algoritmus a jármű szenzoraival gyűjtött információkkal valós időben irányítja a konvoj mozgását, miközben az autók egymástól függetlenül változtatják sebességüket és pozíciójukat.

A teszteket robotokkal kezdték szimulátorokban, majd szintén szimulátorokban minirobotok és autók következtek. Az októberi bemutatón viszont már valódi járművek szerepeltek. A kézileg vezetett autó GPS-e, lézerszenzorai és ember-gép interfésze autonóm járművektől kapott utasítások betartásában segítették a sofőrt.

A többsávos konvojrendszer még jobb lesz, ha az autógyártók a mostaninál olcsóbb megoldásokat dolgoznak ki régebbi járműveik vezetősegítő technológiáira.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik