Mikor hiteles egy Twitter-bejegyzés?

2017. február 01. 14:30

A különösen a közösségi médiában terjedő kamuhírek korában fontos lehet a bejegyzések valóságtartalmát nyelvi alapon megmondó automatizált rendszer. rendszer még nincs, de a modell már megvan hozzá.

2017. február 01. 14:30

A Georgia Tech kutatói twitteres bejegyzések hitelességvizsgálatára használható nyelvi modellt dolgoztak ki. A modell szavakat, kifejezéseket azonosít, amelyekkel aztán megállapítható, mennyire tűnik hihetőnek egy-egy tartalom.

A kutatók kb. 1400 világeseményhez kapcsolódó 66 millió tweetet vizsgálva állapították meg, hogy sokmillió ember közösségi médiában használt szavai rengeteget elárulnak az esemény hitelességéről. 2014-es és 2015-ös eseményekre összpontosítottak, köztük az Ebola nyugat-afrikai feltűnésére, a Charlie Hebdo elleni terrorakcióra és Eric Garner halálára New York Cityben.

Megkértek személyeket, hogy hitelességük alapján ítéljék meg a posztokat (biztos pontos, biztos nem pontos), majd a szavakat 15 nyelvi kategóriába rendező modellbe tették. Mindegyik tartalmazott pozitív és negatív érzéseket, szorongást, hírverést stb. Ezt követően nézték át a szavakat, hogy megállapítsák, hiteles vagy sem az adott tweet. Eredményeik 68 százalékban megegyeztek az emberi véleménnyel.

„Más jelekkel, például az esemény topikjával vagy szerkesztett információkkal összekombinálva, nyelvi eredményeink egy automatizált rendszer fontos alapjai lehetnek” – nyilatkozta Eric Gilbert professzor, a projektet vezető Tanushree Mitra egyik tanácsadója.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Starlord
2017. február 02. 00:42
Kérem szépen, a szabad szólás és véleménynyilvánítás kategóriájába bele tartozik az is, hogy valaki téved, nem mond igazat, és vagy tudatosan hazudik. A jelenlegi törvények pontosan meghatározták már kurva régen azt, hogy ha ez valakinek a jogait sérti, azért felelősséget kell vállalni, mondjuk perelhet és bíróság előtt kell igazolnia állításait. De sem a twitter sem a facebook, pláne aztán az emberek magánéletében kutakodó mark zuckerberg nem rendelkezik sem birói sem egyéb jogkörökkel, és ne is rendelkezzenek. Szó se lehessen arról, hogy magántulajdonú cégek bírósági és vagy hatóságok hatáskörébe tartozó ügyekben önkényesen dönthessenek. Gyakorlatilag cégek vezetői és baloldali politikusok új-beszél szótárában a cenzúra szót, átalakították és próbálnak teljes kontrollt szerezni afölött, hogy mi jelenhessen meg a médiában és a közösségi hálón. Ez cenzúra lesz a végén, nagyon csúnya cenzúra, a zuckerberg féle gyerekeknek már nem elég, hogy emberek magánéletében turkálnak, már a szabad szólás és véleménynyilvánítás jogát is meg akarja vonni tőlük.
abraxas
2017. február 01. 21:00
Mikor hiteles? Ha úgy kezdődik: egymillióan ... :-D Akkor nincs vele baj. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik