Libratus, a póker MI szétverte négy humán ellenfelét

2017. február 01. 08:30

A mesterséges intelligencia pókerben is legyőzte az embert. Még csak szoros sem volt. A nem-teljes információ megfelelő kezelése volt a kulcs.

2017. február 01. 08:30
Chris Velazco
Engadget

„A Libratus nevű mesterséges intelligencia túljárt világklasszis pókeresek agyán, és az emberiség négy képviselője egy balsorsú stratégiaváltás után vereséget szenvedett a Carnegie Mellon Egyetem programjától a többhetes Texas Hold’em versenyen.

Tuomas Sandholm fejlesztő mérföldkőről beszél. Felhívta a figyelmet, hogy a nem-teljes információ alapján történő stratégiai döntéshozásban a legjobb MI képességei már meghaladják a legintelligensebb emberekét.

A »nem-teljes információ« a két kulcsszó. Libratust és az őt futtató brutálisan erős számítógépeket nem kifejezetten pókerdiadalra fejlesztették. Lényegében algoritmussorozatból áll, amely az adott helyzet szabályait és megkötéseit interpretálja, majd stratégiát dolgoz ki arra az esetre, amikor ő nem tudja azt, amit a másik fél tud.

Ha jól megfigyeljük a sakkot és a gót, viszonylag könnyen megértjük a játék világát, hogyan alakulnak ki egyedi pozíciók a táblán. A Hold’emet ennyire soha nem értjük meg, ezért különleges MI-kutatók számára.

Kíváncsian vártuk, hogy két rivális fejlesztőcsoport, az Alberta Egyetem és egy cseh iskola hogyan reagál a hírre. Úgy hogy állításuk szerint az albertai DeepStack MI volt a csúcskategóriás humán pókereseket először legyőző program. A játékosok személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2017. március 02. 01:55
Na bum, legyőzte. Naés. De kérdem én, ki áll le pókerezni egy olyan masinával ami biztosan nyer. Senki. Akkor meg mire jó ez? Biciklivel nem lehet futóversenyen indulni, villás targoncával nem lehet súlyemelő versenyre menni, géppel meg nem fognak pókerezni. Különben is, ki tenné a tétet? A gép? Semmi értelme az egésznek!
paragicsa
2017. február 10. 12:46
Látom sikerült megfogni a lényeget. Ja, nem.
Akitlosz
2017. február 05. 17:16
"Akkor meg mire jó ez?" Csalásra. Akinek ilyen szoftvere van ő kifosztja a többieket és egy halom pénzt nyer. Hát erre jó. A pókert nem gyufaszálra játszák.
atila68
2017. február 01. 19:30
Skynet is coming.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik