Mesterséges intelligencia azonosítja a bőrrákot

2017. január 30. 08:30

Hamarosan okostelefonos appal vizsgálhatjuk bőrünkön az elváltozásokat, és az algoritmus megmondja, rákosak vagy sem.

2017. január 30. 08:30

Egy új stanfordi MI-rendszer ugyanolyan pontosan észreveszi a bőrrák árulkodó jeleit, mint egy bőrgyógyász orvos. Okostelefonos app lesz a következő lépés, hogy bárki tudja saját magát diagnosztizálni.

A mélytanulás-rendszer alapja a bőrrák-mintákkal teli adatbázison tanuló, új képeket ottaniakkal egybevető algoritmus. 2000 különféle betegséget lefedő 129450 képen gyakorolt, majd a Google-tól kölcsönvett, kutyák és macskák megkülönbözetésére használt algoritmust a bőrre adaptálták.

21 dermatológussal tesztelték, 376 bőrelváltozásról kellett megmondani, hogy további vizsgálatok kellenek, vagy nincs komolyabb baj. Ugyanúgy teljesített, mint a szakemberek. Pedig nem egyszerű különbséget tenni ártatlan és rákos elváltozás között.

Nem orvosokat akarnak helyettesíteni vele, hanem mindenkihez el szeretnék juttatni. A korai diagnózis itt is létfontosságú. Ha a daganatot időben észlelik, 95 százalék a 10 év túlélés esélye, ha a rák továbbterjeszkedik, már csak 10-15.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2017. január 31. 14:01
És mivel az okostelefon adatvédelem szempontjából egy nagy nulla, ezt majd még rajtunk kívül mások is tudhatják...
kérdés
2017. január 31. 01:01
De akkor azt is meg kell, hogy tanulja _idővel_, hogy rendellenesség, tehát változtatni kell rajta....elvégre az intelligencia határai korlátlanok. Egyelőre nyitott, hogy mennyi idő kell ennek a felismeréséig, és egyáltalán bekövetkezik-e ilyen állapot is. Ezért igen túlzó elnevezésnek tartom az MI-t.
kérdés
2017. január 30. 23:56
Megint önállósodott a szövegszerkesztőm, bocs. Szóval erősen megkérdőjelezhető ezeknek a fejlesztéseknek a racionalitása.
kérdés
2017. január 30. 23:54
Sajnos, akkora aránytalanság uralkodik a fejlesztések költségei és a megtérülésük, valamint az általános alkalmazhatóságuk területén, hogy erősen megkérdőjelezhető lenne a ruk is.acionalitásuk is. Persze, senki nem fogja feszegetni ezt a témát komolyan, hiszen ez a feljesztési versengés az ún. nagyhatalmi törekvések egyik fő tényezőjévé vált. Annyira elbújnak ezek a fejlesztői szándékok egy-egy ország gazdasági bugyraiban, hogy maguk a polgáraik sem realizálják, mire tapsolják el a pénzük a kormányaik. Nem is kötik az orrukra, elég alapjáraton tartani a nacionalista érzületet, így sosem fog senki nyilvánosan semmilyen zárszámadást kérni....mennyibe is került, hogy Mi ismerje föl a nyilvánvaló elváltozást. De mondok egy egyszerűbb példát: mennyibe is került nekünk, hogy eljátszatták velünk (mint gazdasági ellenpólussal) a fejlesztést, kutatást és a KGST piacát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik