Puha robot segíti a szívverést

2017. január 27. 11:30

Szívbénulásra lehet gyógymód a szívverést utánzó puha robot.

2017. január 27. 11:30

A Harvard Egyetem és a Bostoni Gyermekkórház kutatói személyre szabható, a szívveréssel szinkronban összehúzódó, tekeredő puha robotot fejlesztettek. A gép a szívbénulás miatt legyengült szív- és érrendszeri funkciókat erősíti fel.

A külső izomrétegeket utánzó puha aktuátorokat működtető külső pumpára kötött eszköz nem érintkezik vérrel, és a betegnek vérhígító gyógyszert sem kell szednie. A folyadékkal teli (szintén személyre szabható) pici szilikon zsákból kinövő aktuátorok a zsákot úgy csavarják, húzzák össze, ahogy az emberi szív dobog. Ha a beteg szívének egyik oldala gyengébb, mint a másik, a zsákot úgy dolgozzák ki, hogy a betegebb oldal kapjon több segítséget az aktuátoroktól.

Emberi használat – szervezetbe ültetés – előtt azonban további kutatások szükségesek, a fejlesztők viszont bizakodnak, hogy a robot tényleg értékes új gyógymód lehet.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik