Kína szuper-szuperszámítógépet fejleszt

2017. január 19. 11:30

Percenkénti egymilliárd-milliárd számítást végző szuperkomputer prototípusa készülhet el 2017 végéig Kínában.

2017. január 19. 11:30

Kínai kutatók exaszintű szuperszámítógép prototípusán dolgoznak, és ha minden jól megy, év végéig el is készülnek vele. Meg akarják nyerni a világ első másodpercenként egymilliárd-milliárd számítást végző komputere címért folyó versenyt. Ha sikerül, megszilárdul Kína vezető helye, mint a földkerekség number one szuperszámítások nagyhatalma.

Zhang Ting, a Nemzeti Szuperszámítógép Központ kutatója szerint csak 2020-ra várható teljes exaszintű szuperszámítógép-rendszer, alkalmazásokkal együtt. Kb. 200-szor gyorsabb lesz, mint a 2010-es világelső Tianhe-1. Big data és felhőszámítási alkalmazások várhatók; adattovábbításban, valamint számítási sebességben lesz világelső.

A szuperszámítógépeket rangsoroló Top500 alapján tavaly júniusban Kínának több előkelő helyen álló gépe volt, mint az USA-nak (167-165). Az akkori első, a Sunway TaihuLight kizárólag helyi fejlesztésű mikrochipeket használt. Ez volt az első alkalom, hogy egy ország amerikai technológia nélkül került élre.

A novemberi tíz leggyorsabból kettő volt kínai, öt amerikai, a többit Japánban és Svájcban üzemeltetik.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik