Francia-Polinéziában, partokhoz közel épülhet fel a világ első vízivárosa

2017. január 19. 08:30

Valóra válhat az úszó vízivárosok libertariánus utópiája, bár legfőbb támogatója, Pieter Thiel is szkeptikus.

2017. január 19. 08:30

Egy lépéssel közelebb kerültünk a világ első úszó városához, miután Francia-Polinézia (részben) megállapodott amerikai fejlesztőkkel, a Tengeri Épületek Intézettel. Randolph Hencken, az Intézet vezetője több utópikus várost képzel el a világ tengerein, óceánjain. Persze mindehhez meg kell győzni például Francia-Polinézia kormányát, hogy a létesítmények fellendítik a helyi gazdaságot, és a környezetet sem szennyezik.

A kezdeti projekt nem lesz annyira elrugaszkodott, mint sokan gondolják. Az Intézet bizakodik, hogy a hatóságok engedélyezik, hogy a városok speciális tengeri gazdasági zónákként saját magukat kormányozzák, ne tartozzanak egyetlen állam alá sem. Egyesek viszont attól tartanak, hogy pont ezért válnak majd a szupergazdagok adóparadicsomaivá.

Az ötletet egyébként Peter Thiel szilícium-völgyi milliárdos kockázati tőkés vetette fel pár éve, az Intézetbe 1,7 millió dollárt fektetett, viszont most kétségei vannak a terv kivitelezhetőségével kapcsolatban. Egyelőre távoli jövőnek, mérnöki szempontból nagyon nehezen megvalósíthatónak tartja.

Első körben 30-30 személynek otthont adó futballpálya-méretű két platformról lenne szó. Ha sikeresek, újabbakat adnak hozzájuk. Még nem döntötték el, hogyan néznek majd ki.

Az Intézet vezetője, Randolph Hencken elmondta, hogy mindenféle célra és nemcsak libertariánusoknak akarnak tereket alkotni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. február 01. 17:44
Megkérdezném a new orleansi polgármestert mi erről a véleménye.
Mich
2017. január 21. 00:05
Mi ez a halandzsa az "úszó(!) város"-ról...?! Szeretném megnézni azt az úszó testet, amely egy sor magas beton-épületet elbír...! Aztán meg körül is kerítenék egy kör-alakú mólóval, vagy az is "úszna"...?! Természetes (korall...?) és mesterséges zátonyokra épített Palm City-k már vannak... Úgy látszik néhány tolvaj milliárdos saját államot(!) fantáziál össze magának...
Dénia
2017. január 21. 00:05
Dubaiban már kettő ilyen is van. De azok mesterséges szigetek, ez meg ha jól értem nem mesterséges szigetre épülne, hanem úszó város.
Tehetős Totó
2017. január 19. 16:15
Remélhetően a polinézek is kinézik a nagyképű gall gyarmatosítókat, s hazavágják Frankisztánba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik