Vakon született egerek nyerték vissza látásukat

2017. január 17. 11:10

Az őssejtkutatás legfrissebb eredménye: újra látnak a kísérleti vak egerek.

2017. január 17. 11:10

Az orvostudomány régóta reménykedik, hogy őssejtkutatással részlegesen vagy teljesen visszaállítható vak személyek látása. A kezelés egyik főakadálya, hogy a sejtek már működésbe lépés előtt meghalnak. A kaliforniai Buck Intézet friss kutatása viszont kimutatta, hogy részben az immunrendszer a hibás, és ki is találtak egy hatékony megoldást. Kísérletük sikeres volt, vakon született egerek nyerték vissza látásukat.

A kutatók bizakodnak, hogy az eredmények emberek pigment-elváltozásainak, az öregkori vakság egyik okának kezelését alapozzák meg.

Az őssejteket speciális immunsejt-receptorral nem rendelkező egereken tesztelték. Az egyébként egészséges és jól látó állatok szervezete a receptor hiánya miatt nem lökte ki a beültetett sejteket. Kiderült, hogy tízszer annyi sejt növekedett és integrálódott a retinába. Ezzel persze még semmit sem bizonyítottak be, és jöttek a vak egerek.

A beültetés után kilenc hónappal, egy évvel az egerek reagáltak a fényre, és látással kapcsolatos üzeneteket továbbítottak az agyba. A kutatók szerint a reakció nem ideiglenes, hanem hosszútávra állították vissza a látást.

A retináról ugyan gyakori vélemény, hogy az immunrendszer nem figyeli, a sejtek kilökését viszont még ebben az esetben (őssejtek szembe ültetésekor) is figyelembe kell venni. A kezelés a pigment-elváltozásra fejlesztett, hatóságilag már jóváhagyott gyógyszerekkel kombinálható. A speciális receptor elleni antitesttel az immunrendszert nem kell – fertőzésekhez vezető – nagyobb mértékben kikapcsolni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EJános
2017. január 19. 15:42
Egeren született vakok nyerték vissza a kártyán eljátszott pénzüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik