Miért volt 2016 valójában a remény éve?

2017. január 16. 08:30

2016-ra ugyan pocsék évként emlékezünk, egyes vívmányok, különösen a mesterséges intelligencia térnyerése viszont bizakodásra adnak okot.

2017. január 16. 08:30
Ariel Conn
Future of Life

„Háborúktól a politikáig és hírességek haláláig mindenki talált valami rühellnivalót 2016-ban, pedig a hírfolyamok mögött pár tényleg érdekfeszítő történet is meglapult. És egyik-másik még reményt is ad a jövőre nézve.

Az MI köré szövődő félelmek ellenére 2016 arra emlékeztetett, hogy ha okosan kezeljük, az MI segíti az emberiség boldogulását. A legtöbb ígéretes, remélhetőleg azonnali áttörés és bejelentés az egészségügyhöz kapcsolódott. A DeepMind egyik új részlege ezzel fog foglalkozni, MIT-s kutatók a gyógyszertervezésben látnak komoly MI-potenciált, a Harvard Business Review pedig MI-vel javított kórházakról írt. A Microsoft a rákkutatásban használna mesterséges intelligenciát.

Mások társadalmi problémák, például a globális szegénység vagy a nemek közti egyenlőtlenségek megoldásához alkalmaznák. Még a Fehér Ház is tartott négy MI-szimpóziumot, beszámolójuk főként a gazdaság automatizálásáról szólt, de az MI-biztonságra is odafigyelnek.

És persze a gogyőztes AlphaGo… Továbbá a laboratóriumokon túli praktikus és előnyös alkalmazások, a környezetszennyezés és a klímaváltozás problémáinak kezelése, például Mi prognosztizálja a kínai szennyezettség-szintet, a DeepMind programja segíti a Google hűtőrendszerét stb.

Ha már klímaváltozás, ott volt a párizsi klímaegyezmény. Vagy a designer bébik miatt rettegett biotechnológia, holott egyes vívmányai, így a továbbfejlesztett CRISPR génszerkesztő és más géntechnológiák milliók életét mentheti meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. április 09. 12:53
2016 életem egyik legeseménygazdagabb, legpozitívabb esztendeje volt. Nem tudom te ki vagy drága Ariel, de nem érint meg, hogy te nem érezted jól magad. (Te meg kik még? ...)
Text adósság
2017. február 03. 09:45
Neked már mesterséges, majdnem intelligenciádat írtam, mosóporból csinálta apuka.
kérdés
2017. február 03. 09:45
Embertelen ahogy nyomul az MI lobby. A szó szoros értelmében embertelen.
matykox
2017. február 03. 09:44
2016 valójában igen jó, pozitív év lett: a hülye husszeint elküldték végre a francba, az ostoba és aljas klímahazugság-hajó is léket kapott! Szóval csupa jó fejlemény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik