Nagyfelbontású képek kevesebb adattal?

2017. január 14. 08:45

Komoly adatmennyiség spórolható meg a Google tanulásalapú új képtechnológiájával.

2017. január 14. 08:45

A Google novemberben mutatta be a gépi tanulással működő, alacsony felbontású képeket részletesebbnek mutató RAISR technológia prototípusát. A cég most kezdi integrálni online szolgáltatásaiba, felturbózza a Google+-on lévő fotókat, és adatokat spórol meg a felhasználónak.

Egyelőre csak nagyfelbontású Google+ képek átalakítására használják androidos készülékeken. Ha a user keres egy képet, a Google+ az eredeti változat negyedét prezentálja, majd az algoritmus segítségével visszaállítja a részleteket. Képenként 75 százalék adatköltséget spórolunk meg. A technikát hetente több mint egymilliárd képre alkalmazzák, amivel harmadára csökken a felhasználók teljes sávszélessége.

A gépi tanulás hasonlóan működik a legtöbb túl-mintavételező (upsampling) módszernél: alacsony felbontású képekbe tett új pixelekkel pótolnak elveszített részleteket. A fix szabályokkal (melyik új pixel hova kerüljön) működő hagyományos megoldással ellentétben a RAISR minden egyes képre ezt az eljárást alkalmazza, különös tekintettel az élekre.

A Twitter által tavaly felvásárolt Magic Pony videókat dolgoz fel hasonlóan.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik