Iskolában tanul az önvezető autó

2017. január 12. 08:30

Önvezető autó mesterséges intelligenciája szimulátorban tanulja, hogyan kerüljön el akadályokat, kezeljen váratlan helyzeteket.

2017. január 12. 08:30

A Barcelonai Független Egyetem (UAB) Számítógépes Látás Központjának kutatói által fejlesztett Synthia ideghálókat és mélytanulást használó szimulátor. Járművek környezetkezelő (akadályok, váratlan helyzetek stb.) képességein hivatott javítani. Eredetileg gyalogosok detektálására összpontosítottak, az MI videojátékokon gyakorolt.

„A szenzorokkal látjuk is a kép összes pixelének tartalmát. Azt is tudjuk, hogy ezek a tárgyak milyen messzire vannak a kamerától, ami létfontosságú információ egy látórendszer számára” – nyilatkozta Antonio Lopez, az UAB tanára.

Járművek mesterséges intelligenciáját masszív adatsoron tesztelik, különféle elemeket kell felismernie, és rossz látási viszonyok ellenére is meg kell különböztetnie egymástól a fontos objektumokat. A szoftver ezekkel a címkézett információkkal értelmezi a jármű kamerájának inputjait, és formálja meg a választ.

„Önvezető autót modelleztünk a Synthiában tesztelésre, és hogy biztosak legyünk: végrehajtja a kapott utasításokat” – magyarázza Lopez.

Komplex és kontrollálhatatlan városi környezetek jelentik a legnagyobb kihívást, de a kutató szerint ennek ellenére tíz éven belül elterjedhetnek az önvezető autók. Hamarosan bővítik Synthia repertoárját, hogy több adatot és másfajta szituációkat is tudjon kezelni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik