A géneditálás okozhatja a következő hidegháborút

2017. január 04. 11:30

Mi történhet, ha az Egyesült Államok a Bush-éra őssejt-kutatás ellenességéhez hasonlóan viszonyul a radikálisan új technológiának számító géneditáláshoz?

2017. január 04. 11:30
Zoltán István
Motherboard

„Más óriási tudományos eredményekkel ellentétben a géneditáló technológia közvetlen hatása nem veszélyes. Viszont ugyanúgy megosztja az embereket, mint a nukleáris fegyverek 70 éves története.

Kifejezetten egyszerű a geopolitikai játszótér. Az egyik oldalon ott a világi beállítottságú Kína a géneditálás forradalmát vezető tudósaival, a másikon pedig a hamarosan republikánus amerikai adminisztráció, erősen konzervatív személyekkel, akik szerint az embernek pont olyannak kell maradnia, amilyennek Isten megteremtette. Ha Amerika a „természetest” választja, hamarosan jön az új konfliktus.

Új szintre emelkedik a rasszizmus és a bevándorlás kérdése. Az Egyesült Államok vajon elzárja a határait, munkapiacát, iskoláit, nem lesz többé nyitott azért, hogy ódivatú tiszta emberek maradjunk?

Új hidegháborút robbant ki a géneditálás? Ujjal fogunk mutogatni a mutánsokra, cyborgokra és a transzhumanistákra? Ezek mind sértő kifejezések lesznek?

Ha elutasítunk egy ennyire radikális tudományt, belegabalyodhatunk a gyűlölködésbe, miközben az új hidegháború felfal egy nemzedéket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2017. január 17. 12:39
". Az egyik oldalon ott a világi beállítottságú Kína a géneditálás forradalmát vezető tudósaival" Tapsolni kellene, hogy majd ők teszik taccsra az emberiséget?
eresgé
2017. január 16. 20:12
"Bushek" nem az ossejtkutatast utasitottak el, hanem egy fele technologiat - ezeknek az emberi emriokbol "tenyeszteset". A dontes valodi hattere mar akkor is elegge ismert volt es nem ideologiai alapu, nem szerettek volna, ha ez elvonja a penzt az ennel sokkal komolyabb eredmenyeket es gyakorlati hasznot igero visszaporgramozas elol. Az ido oket igazolta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik