Yes, I love technology

2017. január 02. 09:17

Anélkül, hogy stabil ismeretanyag lenne a fejünkben, az információkat nem tudjuk kombinálni sem.

2017. január 02. 09:17
Szűts Zoltán
Médiahorizont

„A PEW kutatóközpont által megkérdezett amerikaiak jól érzik magukat az információáradatban. Sőt, többségük úgy érzi, »uralja« az adatokat, sikeresen birkózik meg a mennyiségükkel, és javára fordítja az így kapott tudást és segítséget. A felmérés szerint egyedül a szegényebbek, az »eszköztelenebbek« érzik magukat rosszul a digitális tengerben. Úgy érzik, lemaradnak a lehetőségekről, melyeket az online világ kínál.

Nem mindenki osztja azonban ezeket a véleményeket. Egyesek tehernek érzik ugyanis a különböző intézmények: iskolák, bankok vagy kormányhivatalok elvárását, hogy minél több szerződést, dokumentumot keressenek meg ők maguk, tanulmányozzanak át és értelmezzenek csupán azért, hogy egyszerű ügyeket elintézhessenek. Ilyenkor, amikor nem a szórakozást szolgálja, hanem kényszerből történik, az információ feldolgozása komoly problémát jelent.

Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója egy új szempontot hoz az információs túlterhelés diskurzusába. Számos előadásában hangsúlyozza, hogy az emberi agy nem a digitális korra jellemző információ mennyiség feldolgozására lett kitalálva. Az evolúció során szerinte ugyanis a jelenlegi fejlettségi szintjét sokkal lassabban érte el. Gondoljunk csak bele, hogy a világháló megjelenése óta eltelt 26 évben mennyivel több információ jut el hozzánk, és ez a folyamat mennyivel gyorsabb, mint például a könyv, vagy akár a televízió korában. Freund Tamás szerint hozzászokunk ahhoz, hogy milyen könnyen lehet információhoz jutni. Ezáltal azonban valami megváltozik. Nem dolgozunk meg érte. Így az információkhoz nem társulnak érzelmi impulzusok sem. Megszűnik a motiváció is. A tudás tárolása pedig felszínes marad, nem vésődik be, másrészt ez a folyamatos leterheltség sikerélményt sem szül, depressziót azonban annál inkább. 

Kommunikációkutatókén, és a digitális technológiák iránt rajongóként annyit tudok tanácsolni, hogy bánjunk tehát tudatosan az információárammal. Szűrjük meg a tengernyi adatot, majd jegyezzünk meg a fontos dolgokat. Anélkül ugyanis, hogy stabil ismeretanyag lenne a fejünkben, az információkat nem tudjuk kombinálni sem. Így pedig elmarad a felfedezés, a siker öröme.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. március 23. 20:50
Az információ olyan kategória, amelyik okosíthat és hülyíthet, attól függően, ki, mire szánja, ki, hogyan képes szűrni és felhasználni. A káosz megszállottjainak papagáj módszere (állandóan ismételgetik mások gondolatait) igényli a napi info betevőt.
Morgen
2017. január 07. 15:54
Nem hiszed el, én is ezzel kezdtem minden új csoportnál.
gabor7th
2017. január 04. 10:20
Love, love tegyünk mindent hackelhetővé.
Akitlosz
2017. január 03. 23:28
"A tudás tárolása pedig felszínes marad, nem vésődik be," Hála az égnek! Miért kellene bevésődnie olyan információnak, amelynek hosszabb távon semmiféle haszna, jelentősége nincsen? Például itt van ez a cikk, elolvassuk szórakozásból. Ugyan miért is kellene emlékeznünk egy hét múlva, később meg pláne? Na attól terhelődne túl az agy, ha minden felesleges dolgot megjegyezne. Aztán meg bőven elég arra emlékezni később, hogy a mandineren láttunk valaki anglomán fickó cikkét cikkét, és akkor meg tudjuk találni ismét, ha bármikor is fontos lenne újra. Feleslegesen problémázik, nincsen min. "majd jegyezzünk meg a fontos dolgokat." No és mik azok a fontos dolgok? például itt a Mandineren,a melyeket meg kellene jegyezni? Hogy éppen mit írt TGM meg Béndek meg a többi hasonló? Ne idegesítsen már fel, mert akkor aztán mindjárt elfelejtek valamit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik