Versekből csinál dalt a program

2016. december 18. 10:00

Szótagról szótagra haladva társít szöveghez zené egy gépitanulás-rendszer.

2016. december 18. 10:00

ALYSIA, a San Jose Egyetem (SJSU) gépitanulás-rendszere az adott vershez passzoló popzenét komponálva alakít dallá költeményeket. A szöveg rövid sorait elemezve, minden szótaghoz zenei hangjegyet társít, majd több szempont, például a szótag szón belüli helye és az előző öt hangjegyhez való passzolása alapján választja ki a megfelelő párosítást.

A rendszer teljes dalmelódiákat képes generálni, és zenészek is felhasználhatják, mert a szöveg mindegyik szakaszához több opciót kínál. 24 popdalon gyakoroltatták, és ugyan szokatlan, hogy a szöveggel kezdi, viszont a társításai így is meglepően jók.
A kutatók azt szeretnék, hogy ALYSIA a dal teljes egészét önállóan alkossa.

„Zenét, szöveget generáló, sőt, ideális esetben a produkciós munkákat és az éneket is magától megoldó programot akarunk tervezni” – nyilatkozta Margareta Ackerman, az SJSU tanára.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik