Elérte már a dolgok internete a megjósolt szintet?

2016. december 02. 08:30

Hiába a sok optimista jóslat, egyelőre csak okostelefonok és okosórák képviselik a dolgok interneteként leírt technológiacsaládot. A különféle rendszerek nem kapcsolódnak össze. Az IoT, ahogy elképzeljük, egyszerűen nincs még itt.

2016. december 02. 08:30
Sheheryar Ahmed Khan
Huffington Post

„Évek óta mondogatják, hogy mindjárt jön a dolgok internete (IoT), és forradalmasítja a bolygót. Az elméletet évtizedekkel ezelőtt kidolgozták, lásd Vissza a jövőbe vagy a Vasember, de kristálytisztán sehol nem valósították meg. Pedig elterjedését az évtized közepére jósolták, de a prognózis sajnos nem vált valóra.

Technikailag csak az okostelefonok és okosórák sorolhatók a dolgok internete címkébe. Mást, egymással kommunikáló eszközöket vártunk: az ébresztőórára elindul a kávéfőző, és mire kiérünk a konyhába, kávézhatunk is, vagy zuhany után útra készen vár a kocsi, munkából hazajövet pedig azonnal kigyúlnak az otthoni fények.

Egyetlen technológia sem képes mindezekre pont így együtt. A dolgok interneteként definiált gigászi piac az összes viselhető cuccal, önvezető autókkal, okos otthonnal, irodával stb. egyszerűen nem létezik. Pedig vannak alaptechnológiák eredményezte változások: olcsóbb és erősebb a hardver, kb. minden mindenhez kapcsolódik, és itt a felhőszámítás is. Viszont nincs dolgok internetének nevezhető homogén alkalmazássor, csak sok-sok különféle alkalmazások sora, amelyeket ugyanaz a trend mozgat, de külön-külön működnek.

Eddig csak hackerek vagy titkosszolgálatok tudtak különféle IoT-eszközöket közös nevezőre hozni, meg is lett a kétes eredménye… Talán az ő példájukból kellene kiindulni, és változatos területeken tevékeny techcégek, például a Tesla és a Samsung együttműködve végre az IoT alapján funkcionáló, összekapcsolható dolgokból álló rendszert alkotnának. Valószínűtlen, de nem lehetetlen. Minél előbb bővítjük a kommunikációt, annál előbb tágul ki a világ.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amok
2016. december 04. 00:26
Lehet hogy minderre nincs is igazán igény. Egy csomó "okos" és túlbonyolított válasz teljesen marginális problémákra. Nagyon jól meg tudom főzni a kávét és el tudom indítani az autót magam is, mint ahogy a tv-t is be tudom kapcsolni.
gabor7th
2016. december 02. 22:05
Jól látod.
gabor7th
2016. december 02. 22:05
Addig jó, amíg nem jön el ez a totálisan hackelhető világ ami kémked a felhasználója után. Plusz mindig újat kell majd venni belőle, mert mindig a legjújabb szoftver kell majd.
szemlelo
2016. december 02. 22:05
Szép, új világ. Nekem valahogy a már meglévő "átlátszó felhasználó" kiterjesztésének látszik. Az internetes dolgok jelentenek a készítőiknek. A jövő már megérkezett: a hanggal vezérelhető LG okos tévé mindent hall a szobában és amit megért, elküldi az LG-nek (meg nyilván másoknak). De majd tudni fogja ezt a villanykapcsoló, a porszívó, a fúrógép is. A hackerek számára is kitágul a világ. Az csak a viccesebbekhez fog tartozni, amikor a meghekkelt hűtő egy tubus mustár helyett ezret rendel az Amazonnál. Keményebb, amikor majd kölykök meghekkelik az autonóm autókat és tömegszerencsétlenséget idéznek elő. A repülőket veszélyeztető drónok mutatják az utat. Mint tudjuk, a DDoS támadások többségét manapság már nem meghekkelt PC-k, hanem routerek hajtják végre. Ideális célpontok: állandóan rajta vannak a hálózaton és soha nem frissítik bennük a programokat. És mindez azért, mert egyesek nem akarnak felállni a fotelból, hogy bekapcsolják a villanyt... :-((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik