Nejlonizom robotoknak

2016. november 28. 14:30

Különleges izomrostokkal rugalmasabbak, mozgékonyabbak lesznek a közeljövő robotjai.

2016. november 28. 14:30

MIT-kutatók újfajta, nejlonalapú mesterséges izomrostot dolgoztak ki, a jövő robotjai életszerűbbek lehetnek vele. Korábban is próbálkoztak már nejlon- és más szintetikus izmokkal, de az új fejlesztés több szempontból is előnyösebb: olcsóbb, könnyebb előállítani, rugalmasabb, a robotok hajlékonyabbak, könnyebben mozognak.

A kutatók rájöttek, hogy ha a rost egyik oldalát felmelegítik, hő és elektromos ellenállás hatására az anyag könnyebben összemegy, zsugorodik a hossza, de közben nő az átmérője. Az első teszteken megállapították, hogy a nejlonizomrostok másodpercenként 17-szer görbülnek/hajolnak meg és húzódnak vissza eredeti pozíciójukba. Az izmok minimum 100 ezer görbülésciklust kibírnak.

A fejlesztés különféle aktuátoralkalmazásokkal kecsegtet: többek között a medicinában, a műszergyártásban és az autóiparban hasznosíthatják.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik