Számítógépchip félvezető nélkül

2016. november 24. 11:30

Egyes számítási eszközöknél elektroncsövek helyettesíthetik a félvezetőket. persze ne az óidők méretes darabjaira, hanem nanoléptékű csövekre gondoljunk. Kaliforniai kutatók bebizonyították, hogy lehetséges, de a megvalósíthatósági példa még nagyon messze van a tényleges fejlesztéstől.

2016. november 24. 11:30

Az 1930-as és 1940-es évek digitális komputereihez használtak először elektroncsöveket. Aztán jöttek a félvezetőkből álló tranzisztorok, és kiszorították a korábbi technológiát.

Csakhogy a tranzisztorok is lassan elérik méret- és sebességkorlátjukat, valami újat kell kitalálni helyettük. Vagy visszatérni az elektroncsőhöz, modernizálni, nanoméretre csökkenteni, és egyes készülékeink, napelemeink rögtön felgyorsulnak.

A San Diegói Kalifornia Egyetem kutatói pontosan ezen munkálkodnak: csökkentik a méretet, hatékonyabbá teszik a technológiát. Tudják, hogy az új elektroncsövek nem helyettesítik az összes félvezetős eszközt, egyes alkalmazásokban, például magas frekvenciájú vagy nagy teljesítményű készülékeknél viszont nagyon jól jöhetnek.

A félvezetők másik két problémáját szintén megoldják. Az elektronok a tranzisztor félvezető anyagain, például szilíciumon keresztüli áramlását lassítja, hogy összeütköznek atomokkal. Egyes alkalmakkor pedig külső energia kell az elektronok mozgásához.

Nanoméretű elektroncsövek szilárd anyag helyett levegőn keresztül vezetik az áramot, és így sokkal gyorsabbak, mint a félvezetők. A kaliforniai kutatók sikeresen abszolválták a parányi méret okozta egyéb problémákat, és eljutottak a fejlesztés megvalósíthatósági példa szakaszáig.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik