Arcról azonosít bűnözőket az idegháló

2016. november 24. 08:30

Meglepő és vitatható eredményre jutott a bűnözőket fényképről azonosító sanghaji idegháló. Az eredményekből kínai kutatók több általános következtetést vontak le bűnözők arcát illetően. Lombroso doktor visszatér?

2016. november 24. 08:30

A sanghaji Jiao Tong Egyetem kutatói különféle gépilátás-algoritmusokkal tanulmányoztatták bűnözők és ártatlan személyek arcát. 1856, 18 és 55 év közötti, arcszőrzet nélküli kínai férfi fényképét vizsgálták. Felük bűnöző volt, másik felük nem.

Az idegháló a fotók 90 százalékán gyakorolva igyekezett megtanulni a különbségeket, a maradék 10 százalékon tesztelték. 90 százalékos pontossággal azonosította a bűnözőket és az ártatlanokat.

„Annak ellenére, hogy történelmileg ellentmondásos témáról van szó, a nagyon következetes eredmények bizonyítják az arc alapján bűnösségre történő automatizált következtetés érvényességét” – állítják a kutatók.

Az idegháló három tipikus arcjegy alapján próbált különbséget tenni: a felsőajak bűnözőknél átlagosan 23 százalékkal nagyobb görbülete, a szemek belső sarkai közti, bűnözőknél 6 százalékkal rövidebb távolság, és az orrhegytől a száj sarkaiig húzott, bűnözőknél 20 százalékkal rövidebb vonalak.

Megállapították azt is, hogy a bűnözők arcai nagyobb mértékben eltérnek egymástól, nagyobb a változatosság köztük, mint a nem-bűnözőknél.

„Más szavakkal, a törvénytisztelő nyilvánosság arcai jobban hasonlítanak egymásra, mint a bűnözőké. Előbbiek arca nagyobb mértékben eltér a nem-bűnözőkétől”összegeztek a kutatók.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik