Napokig bírja egyetlen töltéssel az új elem

2016. november 23. 11:30

Lemerül az elem, sokáig kell tölteni, nincs nálam a töltő… Ismerős sirámok. Floridai kutatók szuper-áramsűrítője lehet mindegyikre a megoldás. Ha beválik, és nem jár úgy, mint oly sok korábbi elemprojekt.

2016. november 23. 11:30

Hiába hódították meg a világot a mobiltechnológiák, a gyorsan lemerülő elemek, töltésük örök problémát jelent. Az utóbbi években sokszor felröppentek hírek, hogy minden megoldódott, itt az új szupertöltő, szuperelem, aztán valahogy egyik ígéretes projektből sem lett működő termék. Majdnem ugyanott tartunk, mint évekkel ezelőtt. Mindezek ismeretében nem árt némi óvatossággal kezelni a témakörben megjelenő bombasztikus híreket.

Floridából érkezett a legutóbbi.

Ha beválik, forradalmasítja az elemhasználatot az a szuper-áramsűrítő elem, amelynek a prototípusán dolgoznak a Central Florida Egyetem (UCF) kutatói. A számok bámulatosak: 30 ezer töltés után is újnak hat, 20-szor hosszabb életű a lítium-ion kistestvérnél, másodpercek alatt feltölthető, aztán kb. egy hétig el is felejthetjük a töltőt.

A szuper-áramsűrítők (supercapacitors) azért tölthetők fel gyorsan, mert az elemeknél használt kémhatások helyett statikusan tárolják az elektromosságot egy „kétdimenziós” fémlapon. A fémlapnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy csomó elektront elbírjon.

Nem a floridai az egyetlen egyetem, ahol szuper-áramsűrítővel kísérleteznek, viszont ők a más anyagokkal nehezen integrálható grafén helyett fémekkel próbálkoznak. Rendkívül jól vezető nanodrótok köré csomagoltak néhány atomvékonyságú 2D fémanyagot, így az elektronok nagyon hamar eljutnak a magtól a szélig. A kémiai szintézis döbbenetes tempóban töltődő, viszonylag könnyen előállítható anyagot eredményez. Az új anyag energia- és áramsűrűségben, valamint ciklikus stabilitásában is felülmúlja a jelenleg használt matériákat.

Kérdés, hogy mi lesz az ígéretes kezdeményezés jövője, ugyanarra a sorsra jut, mint sok más előde, vagy valóban megváltja az elemek világát?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik