A Microsoft is beszáll a kvantumszámítógép-versenybe

2016. november 22. 08:30

Vetélytársaitól eltérő módszerrel akarja felépíteni a világ első működő kvantumszámítógépét a Microsoft.

2016. november 22. 08:30

A Microsoft komoly pénzekkel és emberi erőforrással száll be a világ első működő kvantumszámítógépéért folyó versenybe. A redmondi cég színrelépése egyértelműen jelzi, hogy a kvantumszámítások a laboratóriumi kutatások világától egyre közelebb kerülnek a valósághoz. Az IT-szektor több meghatározó nagyvállalata gőzerővel dolgozik a szakterületen, hogy övé legyen a pionírok dicsősége.

A Microsoft azonban a riválisoktól eltérő, anionok „összefűzésén” alapuló, topológiai kvantumszámítás néven ismert utat választott. Az anionok negatív töltésű ionok, azaz több bennük az elektron, mint proton, és csak két dimenzióban létező részecskék. Belőlük dolgoznák ki a szubatomi részecskéken nyugvó szuperszámítógép építőtömbjeit.

A cég kutatói tudják, hogy működő kvantumszámítógép fejlesztése előtt több, például alapfizikai szintű akadály tornyosul még. Ráadásul újfajta szoftver is kellene a kvantumbitek (qubitek) tulajdonságainak kihasználásához.

Todd Holmdahl, az egyik kutató elmondta, hogy közel járnak az alap qubit építőblokkhoz, készen állnak a számítógép-építés megkezdésére.

„Mihelyst kitaláljuk az első qubitet, megvan a viszonylag egyenes út, hogyan jussunk el többezer qubitig” – nyilatkozta.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik